Przepis na: Jabłka z aronią

Zgłoś błąd

Składniki( dżem ,jabłka ,majeranek ,masło ,olej ,pieprz ,sól ,żurawina ):

  • najlepsze będą szare renety lub antonówki
  • masło lub olej do smażenia
  • świeża aronia lub dżem
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

Jabłka z aronią
Umyte i obrane jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Usmaż razem z majerankiem na maśle lub oleju, a pod koniec smażenia dodaj aronię. Zamiast świeżej aronii może być niskosłodzony dżem. Duszone jabłka są też smaczne z borówkami czy żurawinami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Co zrobicie na zimę

    Sosy pomidorowe. A tak poza tym, co mi tam obrodzi w ogrodzie. Np. suszę od jakiegos czasu bazylię i inne zioła, zamroziłam trochę truskawek i czarnych porzeczek, mąz juz zrobił kompoty z agrestu. Pewnie trzeba będzie jeszcze zrobić jakies przeciery z jeżyn, kompoty z jabłek z aronią, zamrożę

  • Re: Potrzebny przepis

    eksperymentalnie przerabiałam na jabłkowy mus bez cukru. Kroiłam, podgotowywałam trochę, do słoików i pasteryzowałam. Nie wiem tylko jak z trwałością, bo słoiki długo nie stały. Słodzone stoją. Jabłka dobrze się zagęszczają i nie potrzebują fixów. Można do nich dodać inne owoce. Kiedyś robiłam jabłka z aronią

  • Jabłka z aronią

    Pani Grażyno, a może podałaby Pani jakieś proporcje? Mam 8 kg zamrożonych owoców aroni i żadnego pomysłu. Ewa

  • Re: Aronia

    Polecam prażone jabłka z aronią. Pycha. Tylko przed dodaniem jabłek zawsze aronię przemrażałam i podduszałam w garze, aż zmiękła, bo wiadomo, jabłka się prażą zaledwie chwilę:)

  • Re: Pijacie kompoty?

    ). Wiśniowy jak najbardziej, jabłka z aronią i miętą, porzeczki z morwą albo z jagodą kanadyjska (świdośliwa), kompot z czeremchy amerykańskiej, itp...

  • Re: marmolady z automatu do chleba

    uwielbiam marmoladę z węgierkek. Ale jeszcze trochę zanim będą odpowiednie, powinny być małe i pomarszczone. mamy działkę więc robimy z jabłek jabłek z aronią jabłek z żurawiną jabłek i gruszek i jakiegoś ostrego dodatku (żurawina, aronia) czerownych borówkek ( jest wspaniała do mięsa