Przepis na: Jabłka w cieście

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon , gałka muszkatałowa , imbir , jabłka , jajka , mąka , mleko , oliwa ):

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka modyfikowanego
  • żółtko
  • jabłko starte na grubej tarce
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki cynamonu lub imbiru
  • oliwa z oliwek

Przepis:

Jabłka w cieście
Do miski wlej mleko, dodaj żółtko i ubij trzepaczką, by się dokładnie połączyły. Wsyp mąkę, cały czas ubijając. Gdy ciasto będzie gładkie (bez grudek), dodaj jabłko i wymieszaj łyżką.
Rozgrzej teflonową patelnię. Wlej na nią kilka kropel oliwy i rozprowadź ją pędzlem po całej powierzchni.
Zmniejsz nieco gaz. Nakładaj po łyżce ciasta. Gdy się przypiecze, obróć na drugą stronę.
Taką smażoną przyjemność możesz zaserwować maluchowi dopiero w okolicy pierwszych urodzin.

Jabłka w cieście - Zdjęcia

Jabłka w cieście - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: celibat księży

    pocoo napisała: > A znajdź mi teraz "prawdziwy kefir" lub "wiejskie" zsiadłe mleko. Nawet nie będę próbował, bo jeep z docentem rzucą się na mnie, że kefir zawierał żywe bakterie, a butelki bywały niedomyte. Na zsiadłym mleku robiłem jabłka w cieście. Antonówki oczywiście. Tragedia - bo to

  • Re: celibat księży

    awariant napisał: > Nawet nie będę próbował, bo jeep z docentem rzucą się na mnie, > że kefir zawierał żywe bakterie, a butelki bywały niedomyte. Oni dwaj to głupki niedomyte. > Na zsiadłym mleku robiłem jabłka w cieście. Antonówki oczywiście. > Tragedia - bo to stara

  • 9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfelstrud

    Słowo się rzekło, kobyłka u płota. Przepis na wiedeński zawijaniec z jabłkami prezentowałem już jakiś czas temu, pod innym pseudonimem, o tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,151744046,1517440

  • 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourtiere

    W tym odcinku zaprezentuję francuski jabłecznik listkowy perfumowany kalwadosem, czyli 'pastis gascon', 'tourtiere', albo 'croustade aux pommes'. W następnym przypomnę południowomiemiecki klasyk, czyli apfelstrudel. Ręczne rozciąganie ciast na stole to jedna z kilku technik wyrabiania supercie

  • 3. Jabłka w cieście z sosem waniliowym

    Stosunkowo prosty i efektowny deser, w sam raz na leniwe wczesnowiosenne niedzielne popołudnie lub głęboką listopadową depresję. Ciasto kruche zastosowane w tym wypadku nieco się różni od poprzedniego, gdyż zamiast wody za spoiwo posłużyły jaja z mlekiem, ale to zmiana kosmetyczna w zasadzie.

  • Re: 9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfel

    Piękny jest ten strudel. Opis obrazkowy czytelny, a rozciągnięte ciasto to mistrzostwo świata! Nigdy nie podejmę się zrobienia tego ciasta.

  • Re: 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourt

    Żadnym błędem użycie maszynki do makaronu nie będzie. Chodzi przecież o uzyskanie supercienkiego ciasta listkowego, a nie o przybrudzenie stołu mąką, w myśl zasady cel uświęca środki. Dlatego też napisałem, że można po prostu kupić gotowe płaty. Metodę z rozciąganiem opisałem, bo jest takowa i ni

  • Re: 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourt

    Bardzo mi się podoba to ciasto. Gdyby nie konieczność wałkowania, to kto wie, może spróbowałabym. Czy dużym błędem byłoby rozwałkowanie płatów ciasta maszynką do makaronu? Ciasto na faworki wyszło mi prawie prześwitujące, to może to tez się uda...