Przepis na: Jabłka w cieście

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon ,gałka muszkatałowa ,imbir ,jabłka ,jajka ,mąka ,mleko ,oliwa ):

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka modyfikowanego
  • żółtko
  • jabłko starte na grubej tarce
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki cynamonu lub imbiru
  • oliwa z oliwek

Przepis:

Jabłka w cieście
Do miski wlej mleko, dodaj żółtko i ubij trzepaczką, by się dokładnie połączyły. Wsyp mąkę, cały czas ubijając. Gdy ciasto będzie gładkie (bez grudek), dodaj jabłko i wymieszaj łyżką.
Rozgrzej teflonową patelnię. Wlej na nią kilka kropel oliwy i rozprowadź ją pędzlem po całej powierzchni.
Zmniejsz nieco gaz. Nakładaj po łyżce ciasta. Gdy się przypiecze, obróć na drugą stronę.
Taką smażoną przyjemność możesz zaserwować maluchowi dopiero w okolicy pierwszych urodzin.

Jabłka w cieście - Zdjęcia

Jabłka w cieście - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wiara i poczucie humoru

    I na luziku świątecznym :) # Lepiej połknąć język własny niźli kroić schab na plastry # Lepiej kaca leczyć w mieście niż próbować jabłka w cieście # Lepiej (.)uja w studnię wrzucić niż pierścionek złoty zwrócić # Lepiej kieckę mieć przykrótką niż teściową uchlać wódką # Lepiej wejść na Babią Górę

  • Re: Pażdziernik

    Inaczej mówiąc - w cieście - krążki jabłka w cieście naleśnikowym, gęstszym. Krążki z dziurką. Także gratuluję!! Sama pochwalę się, że moje dziesięciomiesięcznej wnusie stoi samodzielnie ? -- Chxx z mykozą, jak nie rozróżniasz woła od świni - by Ma. Fela 2003-2016 Felix 2007-2020

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    . Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: TŁUSTY CZWARTEK

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: TŁUSTY CZWARTEK

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy