Zobacz inne przepisy
Przepis na: Jabłka w cieście
Składniki( cynamon ,gałka muszkatałowa ,imbir ,jabłka ,jajka ,mąka ,mleko ,oliwa ):
- pół szklanki mąki
- pół szklanki mleka modyfikowanego
- żółtko
- jabłko starte na grubej tarce
- szczypta gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki cynamonu lub imbiru
- oliwa z oliwek
Przepis:

Rozgrzej teflonową patelnię. Wlej na nią kilka kropel oliwy i rozprowadź ją pędzlem po całej powierzchni.
Zmniejsz nieco gaz. Nakładaj po łyżce ciasta. Gdy się przypiecze, obróć na drugą stronę.
Taką smażoną przyjemność możesz zaserwować maluchowi dopiero w okolicy pierwszych urodzin.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Na nowy rok - nowy zagadkotok
Ależ pani profesór upier... znaczy wnikliwa! :D Sól należało ograniczyć w ramach diety. Dlatego placki ziemniaczane odpadały, bo bez soli niejadalne, a jabłka w cieście można było jeść prawie bez cukru. Jakoś tak to było, w sens nie wnikam. ;) -- Tutaj był kiedyś Rzym mój, Grecja moja...
-
Re: Co macie na obiad - inspiracji szukam
Schabowe, ziemniaki i czerwona kapusta. Na deser jabłka w cieście francuskim, takie rogaliczki
-
Re: Zachcianki jedzeniowe ? (wątek antydepresyjn
feniks_z_popiolu napisał: > Od kilku dni przymierzam się do wykonania racuchów z jabłkami. Pokrewieństwo dusz? Ja też od kilku dni myślę o jabłkach w cieście. Ale jak pomyślę o tych wszystkich czynnościach, które do nich doprowadzą, to tracę zapał. Ktoś, kto np. robi pasztet ze śpiewem
-
Re: Pogaduchy
Masz na myśli jabłka w cieście naleśnikowym? Też pyszne!
-
Re: zupa mleczna
Ja zrobiłam rodzinie jabłka w cieście. Recesja idzie, budzi się pamięć bidapotraw... -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń
-
Re: Porady potrzebuję
A co ja napisałam? Przecież poleciłam do deserów surowe maliny i borówki, a odradzam pomysly typu pieczone jabłko w cieście.
-
9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfelstrud
Słowo się rzekło, kobyłka u płota. Przepis na wiedeński zawijaniec z jabłkami prezentowałem już jakiś czas temu, pod innym pseudonimem, o tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,151744046,1517440
-
8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourtiere
W tym odcinku zaprezentuję francuski jabłecznik listkowy perfumowany kalwadosem, czyli 'pastis gascon', 'tourtiere', albo 'croustade aux pommes'. W następnym przypomnę południowomiemiecki klasyk, czyli apfelstrudel. Ręczne rozciąganie ciast na stole to jedna z kilku technik wyrabiania supercie