Przepis na: Jabłka w cieście

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon , gałka muszkatałowa , imbir , jabłka , jajka , mąka , mleko , oliwa ):

  • 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
  • 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
  • cukier puder do posypania
    Ciasto półfrancuskie:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • całe jajko
  • 2 żółtka

Przepis:

Jabłka w cieście
Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć. Uformowaną kulę owiń w ścierkę i włóż na noc do lodówki lub na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra i wykrawaj kwadraty (10x10 cm). Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda i włóż do środka po pół łyżeczki dżemu.
Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.

Jabłka w cieście - Zdjęcia

Jabłka w cieście - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: celibat księży

    pocoo napisała: > A znajdź mi teraz "prawdziwy kefir" lub "wiejskie" zsiadłe mleko. Nawet nie będę próbował, bo jeep z docentem rzucą się na mnie, że kefir zawierał żywe bakterie, a butelki bywały niedomyte. Na zsiadłym mleku robiłem jabłka w cieście. Antonówki oczywiście. Tragedia - bo to

  • Re: celibat księży

    awariant napisał: > Nawet nie będę próbował, bo jeep z docentem rzucą się na mnie, > że kefir zawierał żywe bakterie, a butelki bywały niedomyte. Oni dwaj to głupki niedomyte. > Na zsiadłym mleku robiłem jabłka w cieście. Antonówki oczywiście. > Tragedia - bo to stara

  • 9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfelstrud

    Słowo się rzekło, kobyłka u płota. Przepis na wiedeński zawijaniec z jabłkami prezentowałem już jakiś czas temu, pod innym pseudonimem, o tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,151744046,1517440

  • 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourtiere

    W tym odcinku zaprezentuję francuski jabłecznik listkowy perfumowany kalwadosem, czyli 'pastis gascon', 'tourtiere', albo 'croustade aux pommes'. W następnym przypomnę południowomiemiecki klasyk, czyli apfelstrudel. Ręczne rozciąganie ciast na stole to jedna z kilku technik wyrabiania supercie

  • 3. Jabłka w cieście z sosem waniliowym

    Stosunkowo prosty i efektowny deser, w sam raz na leniwe wczesnowiosenne niedzielne popołudnie lub głęboką listopadową depresję. Ciasto kruche zastosowane w tym wypadku nieco się różni od poprzedniego, gdyż zamiast wody za spoiwo posłużyły jaja z mlekiem, ale to zmiana kosmetyczna w zasadzie.

  • Re: 9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfel

    Piękny jest ten strudel. Opis obrazkowy czytelny, a rozciągnięte ciasto to mistrzostwo świata! Nigdy nie podejmę się zrobienia tego ciasta.

  • Re: 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourt

    Żadnym błędem użycie maszynki do makaronu nie będzie. Chodzi przecież o uzyskanie supercienkiego ciasta listkowego, a nie o przybrudzenie stołu mąką, w myśl zasady cel uświęca środki. Dlatego też napisałem, że można po prostu kupić gotowe płaty. Metodę z rozciąganiem opisałem, bo jest takowa i ni

  • Re: 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourt

    Bardzo mi się podoba to ciasto. Gdyby nie konieczność wałkowania, to kto wie, może spróbowałabym. Czy dużym błędem byłoby rozwałkowanie płatów ciasta maszynką do makaronu? Ciasto na faworki wyszło mi prawie prześwitujące, to może to tez się uda...

Zobacz inne przepisy