Przepis na: Jabłka w cieście

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon ,gałka muszkatałowa ,imbir ,jabłka ,jajka ,mąka ,mleko ,oliwa ):

  • 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
  • 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
  • cukier puder do posypania
    Ciasto półfrancuskie:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • całe jajko
  • 2 żółtka

Przepis:

Jabłka w cieście
Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć. Uformowaną kulę owiń w ścierkę i włóż na noc do lodówki lub na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra i wykrawaj kwadraty (10x10 cm). Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda i włóż do środka po pół łyżeczki dżemu.
Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.

Jabłka w cieście - Zdjęcia

Jabłka w cieście - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pogaduchy

    Masz na myśli jabłka w cieście naleśnikowym? Też pyszne!

  • Re: zupa mleczna

    Ja zrobiłam rodzinie jabłka w cieście. Recesja idzie, budzi się pamięć bidapotraw... -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń

  • Re: Porady potrzebuję

    A co ja napisałam? Przecież poleciłam do deserów surowe maliny i borówki, a odradzam pomysly typu pieczone jabłko w cieście.

  • Re: celibat księży

    pocoo napisała: > A znajdź mi teraz "prawdziwy kefir" lub "wiejskie" zsiadłe mleko. Nawet nie będę próbował, bo jeep z docentem rzucą się na mnie, że kefir zawierał żywe bakterie, a butelki bywały niedomyte. Na zsiadłym mleku robiłem jabłka w cieście. Antonówki oczywiście. Tragedia - bo to

  • 9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfelstrud

    Słowo się rzekło, kobyłka u płota. Przepis na wiedeński zawijaniec z jabłkami prezentowałem już jakiś czas temu, pod innym pseudonimem, o tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,151744046,1517440

  • 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourtiere

    W tym odcinku zaprezentuję francuski jabłecznik listkowy perfumowany kalwadosem, czyli 'pastis gascon', 'tourtiere', albo 'croustade aux pommes'. W następnym przypomnę południowomiemiecki klasyk, czyli apfelstrudel. Ręczne rozciąganie ciast na stole to jedna z kilku technik wyrabiania supercie

  • 3. Jabłka w cieście z sosem waniliowym

    Stosunkowo prosty i efektowny deser, w sam raz na leniwe wczesnowiosenne niedzielne popołudnie lub głęboką listopadową depresję. Ciasto kruche zastosowane w tym wypadku nieco się różni od poprzedniego, gdyż zamiast wody za spoiwo posłużyły jaja z mlekiem, ale to zmiana kosmetyczna w zasadzie.

  • Re: 9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfel

    Piękny jest ten strudel. Opis obrazkowy czytelny, a rozciągnięte ciasto to mistrzostwo świata! Nigdy nie podejmę się zrobienia tego ciasta.