Zobacz inne przepisy
Przepis na: Jabłka w cieście
Składniki( cynamon ,gałka muszkatałowa ,imbir ,jabłka ,jajka ,mąka ,mleko ,oliwa ):
- 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
- 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
- cukier puder do posypania
Ciasto półfrancuskie: - 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 łyżek gęstej śmietany
- całe jajko
- 2 żółtka
Przepis:

Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Wiara i poczucie humoru
I na luziku świątecznym :) # Lepiej połknąć język własny niźli kroić schab na plastry # Lepiej kaca leczyć w mieście niż próbować jabłka w cieście # Lepiej (.)uja w studnię wrzucić niż pierścionek złoty zwrócić # Lepiej kieckę mieć przykrótką niż teściową uchlać wódką # Lepiej wejść na Babią Górę
-
Re: Pażdziernik
Inaczej mówiąc - w cieście - krążki jabłka w cieście naleśnikowym, gęstszym. Krążki z dziurką. Także gratuluję!! Sama pochwalę się, że moje dziesięciomiesięcznej wnusie stoi samodzielnie ? -- Chxx z mykozą, jak nie rozróżniasz woła od świni - by Ma. Fela 2003-2016 Felix 2007-2020
-
Re: A może by tak wątek kulinarny XIII
. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Re: TŁUSTY CZWARTEK
głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Re: Pączki, faworki i inne pierdołki
głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Re: Pączki, faworki i inne pierdołki
głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Re: A może by tak wątek kulinarny XIII
głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Re: TŁUSTY CZWARTEK
głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.