Przepis na: Jabłka w cieście

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon ,gałka muszkatałowa ,imbir ,jabłka ,jajka ,mąka ,mleko ,oliwa ):

  • 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
  • 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
  • cukier puder do posypania
    Ciasto półfrancuskie:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • całe jajko
  • 2 żółtka

Przepis:

Jabłka w cieście
Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć. Uformowaną kulę owiń w ścierkę i włóż na noc do lodówki lub na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra i wykrawaj kwadraty (10x10 cm). Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda i włóż do środka po pół łyżeczki dżemu.
Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.

Jabłka w cieście - Zdjęcia

Jabłka w cieście - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wiara i poczucie humoru

    I na luziku świątecznym :) # Lepiej połknąć język własny niźli kroić schab na plastry # Lepiej kaca leczyć w mieście niż próbować jabłka w cieście # Lepiej (.)uja w studnię wrzucić niż pierścionek złoty zwrócić # Lepiej kieckę mieć przykrótką niż teściową uchlać wódką # Lepiej wejść na Babią Górę

  • Re: Pażdziernik

    Inaczej mówiąc - w cieście - krążki jabłka w cieście naleśnikowym, gęstszym. Krążki z dziurką. Także gratuluję!! Sama pochwalę się, że moje dziesięciomiesięcznej wnusie stoi samodzielnie ? -- Chxx z mykozą, jak nie rozróżniasz woła od świni - by Ma. Fela 2003-2016 Felix 2007-2020

  • Re: Szybkie dania obiadowe Waszego dzieciństwa

    U mnie to były leniwe, makaron z żółtym serem, zapiekanka - ziemniaki z kiełbasą cebulą i serem, kluski kładzione z sosem pomidorowym, naleśniki z dżemem, omlety na słodko, ziemniaki jajka sadzone i kalafior lub fasolka z bułką tartą, ryż zapiekany z jabłkami, placki z jabłkami w cieście

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    . Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: TŁUSTY CZWARTEK

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy