Przepis na: Jabłka w cieście

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon ,gałka muszkatałowa ,imbir ,jabłka ,jajka ,mąka ,mleko ,oliwa ):

  • 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
  • 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
  • cukier puder do posypania
    Ciasto półfrancuskie:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • całe jajko
  • 2 żółtka

Przepis:

Jabłka w cieście
Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć. Uformowaną kulę owiń w ścierkę i włóż na noc do lodówki lub na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra i wykrawaj kwadraty (10x10 cm). Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda i włóż do środka po pół łyżeczki dżemu.
Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.

Jabłka w cieście - Zdjęcia

Jabłka w cieście - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: WĄTKI DOTYCZĄCE KUCHNI I PRZEPISÓW KULINARNYC

    DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 1/2 litra mleka 1/2 kg mąki 5 dag drożdży 1/2 łyżki cukru szczypta soli 1 kg jabłek Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Pozostałe składniki włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.

  • Re: WĄTKI DOTYCZĄCE KUCHNI I PRZEPISÓW KULINARNYC

    wszystkie krążki. Przełóż krążki jabłek w cieście na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 12 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Gotowe jabłka posyp cukrem pudrem dla dekoracji.

  • Re: A może wątek kulinarny XV

    wszystkie krążki. Przełóż krążki jabłek w cieście na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 12 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Gotowe jabłka posyp cukrem pudrem dla dekoracji.

  • Re: TŁUSTY CZWARTEK

    . Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne IV

    . Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: WĄTKI DOTYCZĄCE KUCHNI I PRZEPISÓW KULINARNYC

    . Każdy z plasterków jabłka zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smaż po kilka minut z każdej ze stron, aby ciasto się zezłociło. Usmażone jabłka w cieście odsącz na papierowym ręczniku, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Re: Udziec baranio-jagnięcy. Trochę OT

    udziec/indor spokojnie nabrały odpowiedniej temperatury. Zresztą i tak na pewno serwowano najpierw gorącą herbatę i kawę. Gdy udziec/indor wjechał na stół, mozna było do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z przygotowanymi wcześniej jabłkami w cieście. Z listkiem i ogonkiem.

  • Re: Wiara i poczucie humoru

    I na luziku świątecznym :) # Lepiej połknąć język własny niźli kroić schab na plastry # Lepiej kaca leczyć w mieście niż próbować jabłka w cieście # Lepiej (.)uja w studnię wrzucić niż pierścionek złoty zwrócić # Lepiej kieckę mieć przykrótką niż teściową uchlać wódką # Lepiej wejść na Babią Górę