Przepis na: Indyk przekładany

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , cebula , fasolka szparagowa , indyk , makaron , makaron , oliwa , papryka , pomidory , sól , zioła prowansalskie ):

  • 2 łyżki mielonego mięsa indyka
  • pół papryki l kilka plasterków cukinii
  • 2 plastry bakłażana
  • filiżanka fasolki szparagowej (lub mrożonka z warzywami odpowiednimi do wieku - pół paczki)
  • dwie filiżanki lekko podgotowanego makaronu (drobnego
  • np. małych muszelek)
  • pół cebuli
  • 3 pomidory bez skórki (z puszki)
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

Przepis:

Indyk przekładany
Cebulę posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone pomidory, ew. nieco soku z nich lub wody, podduś.
Sos zmiksuj, dopraw solą i ziołami prowansalskimi.
Pozostałe warzywa umyj. Bakłażana musisz przygotować wcześniej (plastry posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz dokładnie wodą). Jarzyny drobno pokrój (mrożone - rozmroź, ew. rozdrobnij).
Małe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Układaj warstwy: najpierw sos pomidorowy, makaron, warzywa, mięso mielone, sos.
Naczynie przykryj folią aluminiową. Zapiekaj około 40 minut w temp. 200°C.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wrrr!! Ci na obiad?!!!

    ograniczać, ale oczywiście, też robię. Dam ci kilka pomysłów z mojej kuchni: pieczone plastry piersi indyka, przekładane plastrami jabłka (trzeba wydrążyć gniazdo nasienne). Z powstałego płynu robię sos jabłkowy. polędwiczki z indyka duszone w sosie śmietanowo- bazyliowym, z nutką cytryny zwykłe panierowane

  • Re: chrzest przyjęcie w domu - jakie menu poleca

    A to ma być obiad? U mnie był obiad i było tak: Zupa grzybowa, drugie to były zrazy zawijane z cebulką (wtedy jeszcze nie było wściekłych krów :)), kompot jagodowy i na deser tort makowy z kremem kawowym. Drugie dziecię było chrzczone w lecie, więc było przyjęcie z grilla: paski indyka

  • Re: primavera spa dawny Drejk jastrzębia góra odr

    oferowanych w formie bufetu m.in. takich jak: PIZZA CAPRICIOSA CANNELLONI NADZIEWANE DORSZEM W TOWARZYSTWIE WĘDZONEGO ŁOSOSIA W SOSIE BESZAMELOWO - BROKUŁOWYM ESKALOPKI Z INDYKA PRZEKŁADANE BOCZKIEM I POMIDORAMI TORTELLINI SOS SZPINAKOWY SPAGHETTI SOS BOLOŃSKI + SER MOZZARELLA PULPECIKI SOS

  • pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczową

    4 łyżki masła 0,5 łyżki soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz indyka oczywiście). Tak przygotowaną mieszanką nacieramy pierś z indyka, przekładamy do brytfanny i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika