Zobacz inne przepisy
Przepis na: Indyk przekładany
Składniki( bakłażan ,cebula ,fasolka szparagowa ,indyk ,makaron ,makaron ,oliwa ,papryka ,pomidory ,sól ,zioła prowansalskie ):
- 2 łyżki mielonego mięsa indyka
- pół papryki l kilka plasterków cukinii
- 2 plastry bakłażana
- filiżanka fasolki szparagowej (lub mrożonka z warzywami odpowiednimi do wieku - pół paczki)
- dwie filiżanki lekko podgotowanego makaronu (drobnego
- np. małych muszelek)
- pół cebuli
- 3 pomidory bez skórki (z puszki)
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przepis:

Sos zmiksuj, dopraw solą i ziołami prowansalskimi.
Pozostałe warzywa umyj. Bakłażana musisz przygotować wcześniej (plastry posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz dokładnie wodą). Jarzyny drobno pokrój (mrożone - rozmroź, ew. rozdrobnij).
Małe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Układaj warstwy: najpierw sos pomidorowy, makaron, warzywa, mięso mielone, sos.
Naczynie przykryj folią aluminiową. Zapiekaj około 40 minut w temp. 200°C.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Wrrr!! Ci na obiad?!!!
ograniczać, ale oczywiście, też robię. Dam ci kilka pomysłów z mojej kuchni: pieczone plastry piersi indyka, przekładane plastrami jabłka (trzeba wydrążyć gniazdo nasienne). Z powstałego płynu robię sos jabłkowy. polędwiczki z indyka duszone w sosie śmietanowo- bazyliowym, z nutką cytryny zwykłe panierowane
-
Re: chrzest przyjęcie w domu - jakie menu poleca
A to ma być obiad? U mnie był obiad i było tak: Zupa grzybowa, drugie to były zrazy zawijane z cebulką (wtedy jeszcze nie było wściekłych krów :)), kompot jagodowy i na deser tort makowy z kremem kawowym. Drugie dziecię było chrzczone w lecie, więc było przyjęcie z grilla: paski indyka
-
Re: primavera spa dawny Drejk jastrzębia góra odr
oferowanych w formie bufetu m.in. takich jak: PIZZA CAPRICIOSA CANNELLONI NADZIEWANE DORSZEM W TOWARZYSTWIE WĘDZONEGO ŁOSOSIA W SOSIE BESZAMELOWO - BROKUŁOWYM ESKALOPKI Z INDYKA PRZEKŁADANE BOCZKIEM I POMIDORAMI TORTELLINI SOS SZPINAKOWY SPAGHETTI SOS BOLOŃSKI + SER MOZZARELLA PULPECIKI SOS
-
pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczową
4 łyżki masła 0,5 łyżki soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz indyka oczywiście). Tak przygotowaną mieszanką nacieramy pierś z indyka, przekładamy do brytfanny i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika