Przepis na: Hiszpañski omlet z ziemniakami

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( cebula ,czosnek ,jajka ,mleko ,natka pietruszki ,olej ,pieprz ,sól ,ziemniaki ):

  • pó³ kilograma ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4-5 jaj
  • 50 ml mleka
  • 200 ml oleju s³onecznikowego lub oliwy
  • 1 z±bek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Hiszpañski omlet z ziemniakami
Ziemniaki i cebulê obraæ, przekroiæ wzd³u¿ i pokroiæ na plasterki. Czosnek i natkê posiekaæ. Jaja z mlekiem roztrzepaæ, dodaæ sól i pieprz.
Na patelni teflonowej rozgrzaæ olej, dodaæ ziemniaki, cebulê, czosnek i szczyptê natki. Wszystkie sk³adniki dusiæ na wolnym ogniu, a¿ ziemniaki zmiêkn±, ale siê nie zrumieni±. Nastêpnie odcedziæ i lekko ostudziæ.
Sch³odzone warzywa wymieszaæ z jajkami. Tak przygotowan± masê wy³o¿yæ na rozgrzan± patelniê, wyrównaæ wierzch i sma¿yæ powoli.
Gdy ca³o¶æ prawie siê zetnie, podwa¿yæ brzegi i poruszyæ plackiem na patelni. Przykryæ patelniê talerzem i przerzuciæ tortillê na talerz, obracaj±c do góry dnem.
Rozgrzaæ na patelni odrobinê oleju i zsun±æ placek niedosma¿on± stron± na patelniê. Sma¿yæ tylko chwilê.

Hiszpañski omlet z ziemniakami - Zdjêcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu