Zobacz inne przepisy
Przepis na: Halibut pod parmezanem
Składniki( halibut ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,sól ):
- 4 filety z halibuta (około 150 g każdy)
- 100 g sera parmezan lub grana padano w kawałku
- sól
- pieprz
- oliwa
Przepis:

Parmezan zetrzeć na tarce o małych otworach. Rybę osuszyć, posypać solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Położyć na blasze filety i każdy obficie posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec, aż parmezan się zrumieni, a ryba będzie gotowa (ok. 15 minut).
Parmezan w kawałku ma inny smak niż gotowy, tarty. Poza tym Kajetan uwielbia trzeć na tarce, i to jest jego zadanie przy przygotowywaniu tego dania. Prócz wersji podstawowej można tworzyć modyfikacje: do parmezanu dodać posiekaną natkę pietruszki, utarty czosnek, oliwę i bułkę tartą - ryba upiecze się pod aromatyczną skorupką.
Parmezan w kawałku ma inny smak niż gotowy, tarty. Poza tym Kajetan uwielbia trzeć na tarce, i to jest jego zadanie przy przygotowywaniu tego dania. Prócz wersji podstawowej można tworzyć modyfikacje: do parmezanu dodać posiekaną natkę pietruszki, utarty czosnek, oliwę i bułkę tartą - ryba upiecze się pod aromatyczną skorupką.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: A może by tak wątek kulinarny?
Halibut pod parmezanem 4 filety z halibuta (około 150 g każdy) - 100 g sera parmezan lub grana padano w kawałku - sól - pieprz - oliwa Parmezan zetrzeć na tarce o małych otworach. Rybę osuszyć, posypać solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Położyć