Zobacz inne przepisy
Przepis na: Halibut pod parmezanem
Sk³adniki( halibut ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,sól ):
- 4 filety z halibuta (oko³o 150 g ka¿dy)
- 100 g sera parmezan lub grana padano w kawa³ku
- sól
- pieprz
- oliwa
Przepis:
Parmezan zetrzeæ na tarce o ma³ych otworach. Rybê osuszyæ, posypaæ sol± i pieprzem. Blachê do pieczenia wy³o¿yæ pergaminem i posmarowaæ oliw±. Po³o¿yæ na blasze filety i ka¿dy obficie posypaæ parmezanem. Wstawiæ do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec, a¿ parmezan siê zrumieni, a ryba bêdzie gotowa (ok. 15 minut).
Parmezan w kawa³ku ma inny smak ni¿ gotowy, tarty. Poza tym Kajetan uwielbia trzeæ na tarce, i to jest jego zadanie przy przygotowywaniu tego dania. Prócz wersji podstawowej mo¿na tworzyæ modyfikacje: do parmezanu dodaæ posiekan± natkê pietruszki, utarty czosnek, oliwê i bu³kê tart± - ryba upiecze siê pod aromatyczn± skorupk±.
Parmezan w kawa³ku ma inny smak ni¿ gotowy, tarty. Poza tym Kajetan uwielbia trzeæ na tarce, i to jest jego zadanie przy przygotowywaniu tego dania. Prócz wersji podstawowej mo¿na tworzyæ modyfikacje: do parmezanu dodaæ posiekan± natkê pietruszki, utarty czosnek, oliwê i bu³kê tart± - ryba upiecze siê pod aromatyczn± skorupk±.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Re: A mo¿e by tak w±tek kulinarny?
Halibut pod parmezanem 4 filety z halibuta (oko³o 150 g ka¿dy) - 100 g sera parmezan lub grana padano w kawa³ku - sól - pieprz - oliwa Parmezan zetrzeæ na tarce o ma³ych otworach. Rybê osuszyæ, posypaæ sol± i pieprzem. Blachê do pieczenia wy³o¿yæ pergaminem i posmarowaæ oliw±. Po³o¿yæ