Przepis na: Halibut pod parmezanem

Zgłoś błąd

Składniki( halibut , oliwa , parmezan , pieprz , sól ):

  • 4 filety z halibuta (około 150 g każdy)
  • 100 g sera parmezan lub grana padano w kawałku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przepis:

Halibut pod parmezanem
Parmezan zetrzeć na tarce o małych otworach. Rybę osuszyć, posypać solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Położyć na blasze filety i każdy obficie posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec, aż parmezan się zrumieni, a ryba będzie gotowa (ok. 15 minut).
Parmezan w kawałku ma inny smak niż gotowy, tarty. Poza tym Kajetan uwielbia trzeć na tarce, i to jest jego zadanie przy przygotowywaniu tego dania. Prócz wersji podstawowej można tworzyć modyfikacje: do parmezanu dodać posiekaną natkę pietruszki, utarty czosnek, oliwę i bułkę tartą - ryba upiecze się pod aromatyczną skorupką.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może by tak wątek kulinarny?

    Halibut pod parmezanem 4 filety z halibuta (około 150 g każdy) - 100 g sera parmezan lub grana padano w kawałku - sól - pieprz - oliwa Parmezan zetrzeć na tarce o małych otworach. Rybę osuszyć, posypać solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Położyć