Zobacz inne przepisy
Przepis na: Grzanki z pieczoną fetą
Składniki( chleb ,cukier ,feta ,oliwa ,oregano ,pieprz ,pomidory ):
- kilka kromek wiejskiego chleba
- 500 g greckiej fety w kawałku
- 6 plastrów pomidora
- oregano
- pieprz
- cukier
- oliwa
Przepis:
Fetę pokroić na plastry wielkości połówki kromki chleba i grubości ok. 1,2 cm.
Na kwadracie folii ułożyć mniejszy kwadrat pergaminu wielkości plastra fety. Na pergaminie położyć plaster sera, na nim plaster pomidora. Posypać szczyptą cukru, pieprzu i oregano, skropić oliwą. Zamknąć paczuszkę z folii aluminiowej.
Kromki chleba opiekać na patyku nad ogniem. Paczuszki z fety ułożyć na rozgrzanym kamieniu przy ogniu albo bezpośrednio na żarze i piec ok. 10 minut. Gorącą fetę wkładać między opieczone kromki chleba.
Na kwadracie folii ułożyć mniejszy kwadrat pergaminu wielkości plastra fety. Na pergaminie położyć plaster sera, na nim plaster pomidora. Posypać szczyptą cukru, pieprzu i oregano, skropić oliwą. Zamknąć paczuszkę z folii aluminiowej.
Kromki chleba opiekać na patyku nad ogniem. Paczuszki z fety ułożyć na rozgrzanym kamieniu przy ogniu albo bezpośrednio na żarze i piec ok. 10 minut. Gorącą fetę wkładać między opieczone kromki chleba.