Przepis na: Grzanki z pieczoną fetą

Zgłoś błąd

Składniki( chleb , cukier , feta , oliwa , oregano , pieprz , pomidory ):

  • kilka kromek wiejskiego chleba
  • 500 g greckiej fety w kawałku
  • 6 plastrów pomidora
  • oregano
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa

Przepis:

Grzanki z pieczoną fetą
Fetę pokroić na plastry wielkości połówki kromki chleba i grubości ok. 1,2 cm.
Na kwadracie folii ułożyć mniejszy kwadrat pergaminu wielkości plastra fety. Na pergaminie położyć plaster sera, na nim plaster pomidora. Posypać szczyptą cukru, pieprzu i oregano, skropić oliwą. Zamknąć paczuszkę z folii aluminiowej.
Kromki chleba opiekać na patyku nad ogniem. Paczuszki z fety ułożyć na rozgrzanym kamieniu przy ogniu albo bezpośrednio na żarze i piec ok. 10 minut. Gorącą fetę wkładać między opieczone kromki chleba.