Zobacz inne przepisy
Przepis na: Grzanki III
Składniki( baleron ,chleb tostowy ,jajka ,masło ,mieszanka warzywna ,mleko ,olej ,szynka ):
- 4 kromki tostowego chleba
- posmarowanego masłem
- 4 cieniutkie plasterki wędliny - szynki lub baleronu
- jajko
- łyżeczka mleka
- 2 łyżki mrożonej marchewki z groszkiem
- łyżeczka tłuszczu do smażenia
Przepis:

Gotuj marchew z groszkiem w małej ilości wrzącej wody, aż zmiękną (ok. 5 minut). Tymczasem ułóż na chlebie wędlinę. Marchew z groszkiem odcedź. Ubij w głębokim talerzu jajko z mlekiem, potem zanurz w nim kanapki tak, by pokryło je z obu stron. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej tosty z obu stron, aż się zarumienią. Na talerzach można grzanki przyciąć, nadając im zabawne kształty (np. kotków), a następnie udekorować marchewką i groszkiem. Do dekoracji nadają się też doskonale surowe warzywa, np. papryka, szczypiorek lub cebula, pomidor, ogórek.
Przygotowanie - 10 minut.
Przygotowanie - 10 minut.