Przepis na: Grzanki III

Zgłoś błąd

Składniki( baleron , chleb tostowy , jajka , masło , mieszanka warzywna , mleko , olej , szynka ):

  • 4 kromki tostowego chleba
  • posmarowanego masłem
  • 4 cieniutkie plasterki wędliny - szynki lub baleronu
  • jajko
  • łyżeczka mleka
  • 2 łyżki mrożonej marchewki z groszkiem
  • łyżeczka tłuszczu do smażenia

Przepis:

Grzanki III
Gotuj marchew z groszkiem w małej ilości wrzącej wody, aż zmiękną (ok. 5 minut). Tymczasem ułóż na chlebie wędlinę. Marchew z groszkiem odcedź. Ubij w głębokim talerzu jajko z mlekiem, potem zanurz w nim kanapki tak, by pokryło je z obu stron. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej tosty z obu stron, aż się zarumienią. Na talerzach można grzanki przyciąć, nadając im zabawne kształty (np. kotków), a następnie udekorować marchewką i groszkiem. Do dekoracji nadają się też doskonale surowe warzywa, np. papryka, szczypiorek lub cebula, pomidor, ogórek.
Przygotowanie - 10 minut.