Przepis na: Gruszki w kremie waniliowym

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , esencja waniliowa , groszek , jajka , mąka , mleko ):

  • 2 lub 3 gruszki
  • krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 żółtka lub 2 jajka
  • ok. pół szklanki cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej.

Przepis:

Gruszki w kremie waniliowym
Gruszki umyj, obierz i przetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Jeśli owoce są twarde (nie dają się kroić łyżką), włóż je na chwilę do wrzącego syropu (czyli niewielkiej ilości mocno osłodzonej wody), odcedź i ułóż w salaterce. Mąkę rozprowadź w kubku niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotuj. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukrem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zalej kremem gruszki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy