Zobacz inne przepisy
Przepis na: Gruszki w kremie waniliowym
Składniki( cukier ,esencja waniliowa ,groszek ,jajka ,mąka ,mleko ):
- 2 lub 3 gruszki
- krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 żółtka lub 2 jajka
- ok. pół szklanki cukru
- kilka kropli esencji waniliowej.
Przepis:
Gruszki umyj, obierz i przetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Jeśli owoce są twarde (nie dają się kroić łyżką), włóż je na chwilę do wrzącego syropu (czyli niewielkiej ilości mocno osłodzonej wody), odcedź i ułóż w salaterce. Mąkę rozprowadź w kubku niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotuj. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukrem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zalej kremem gruszki.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Poniewaz dzis juz jesien ...
jeszcze jedno - moja mama robi fajny deser - gruszki w kremie waniliowym, te gruszki sa gotowane w słodkim aromatycznym syropie, krem tez jest pyszny, prawdziwie tłusty, mniam. -- Jeśli przechodzisz przez piekło nie zatrzymuj się. Winston Churchill
-
Brzoskwinie lub gruszki w kremie waniliowym
Dobry pomysł na urozmaicenie budyniu