Przepis na: Grecki gulasz z drobiu
Zgłoś błąd
- 1 kurczak średniej wielkości podzielony na kawałki
- 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
- 5 pomidorów sparzonych
- obranych i pokrojonych
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 2 szklanki gorącej wody
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przepis:
Sok z cytryny lub ocet wymieszaj z goździkami, cynamonem, solą i pieprzem. Natrzyj tym kurczaka i odstaw na pół godziny. Rozgrzej olej w sporym rondlu i smaż w nim kawałki kurczaka, aż się zrumienią. Przełóż je na talerz. Do opróżnionego rondla włóż pomidory i pastę pomidorową. Mieszając wlewaj powoli gorącą wodę. Duś sos pod przykryciem na małym ogniu aż zgęstnieje. Kurczaka przełóż do sosu, delikatnie zamieszaj i duś wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawaj z ziemniakami puree, z sałatką z ogórków, lub z zielonym groszkiem.