Zobacz inne przepisy
Przepis na: Grecka zapiekanka warzywna
Składniki( bakłażan ,bulion ,bulion ,bułka tarta ,cebula ,cukinia ,czosnek ,koper ,natka pietruszki ,olej ,parmezan ,pieprz ,pomidory ,sól ,ziemniaki ):
- 3 bakłażany
- pół kilo ziemniaków
- pół kilo młodej cukinii
- cebula
- 2 twarde pomidory
- ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- niepełna szklanka rosołu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw
- olej do smażenia
- łyżka tartej bułki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz
Przepis:

Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp łyżką soli i odstaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grube słupki. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażany opłucz i osącz z wody. Zeszklij na oleju cebulę i czosnek, dolej nieco wywaru i dopraw do smaku. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej resztą wywaru. Zapiekaj pod przykryciem około godziny.
Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Tartą bułkę zmieszaj z parmezanem i, razem z pomidorami, dodaj do zapiekanki na 15 min przed wyjęciem z piekarnika.
Przed podaniem posyp pozostałym tartym serem.
Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Tartą bułkę zmieszaj z parmezanem i, razem z pomidorami, dodaj do zapiekanki na 15 min przed wyjęciem z piekarnika.
Przed podaniem posyp pozostałym tartym serem.