Przepis na: Grecka zapiekanka warzywna

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , bulion , bulion , bułka tarta , cebula , cukinia , czosnek , koper , natka pietruszki , olej , parmezan , pieprz , pomidory , sól , ziemniaki ):

  • 3 bakłażany
  • pół kilo ziemniaków
  • pół kilo młodej cukinii
  • cebula
  • 2 twarde pomidory
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • niepełna szklanka rosołu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw
  • olej do smażenia
  • łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Przepis:

Grecka zapiekanka warzywna
Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp łyżką soli i odstaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grube słupki. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażany opłucz i osącz z wody. Zeszklij na oleju cebulę i czosnek, dolej nieco wywaru i dopraw do smaku. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej resztą wywaru. Zapiekaj pod przykryciem około godziny.
Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Tartą bułkę zmieszaj z parmezanem i, razem z pomidorami, dodaj do zapiekanki na 15 min przed wyjęciem z piekarnika.
Przed podaniem posyp pozostałym tartym serem.