Przepis na: Gołąbki z winogronowych liści

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , ciecierzyca , mięta , natka pietruszki , olej , oliwa , pomidory , ryż , sok z cytryny , sól , winogrona ):

  • 30 zdrowych
  • młodych liści winogron
    farsz:
  • pół szklanki ryżu
  • pół szklanki ciecierzycy
  • posiekana cebula
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • sok z dwu cytryn
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej mięty
  • sól

Przepis:

Gołąbki z winogronowych liści
Ciecierzycę namocz poprzedniego dnia w zimnej wodzie. Liście winogron zanurz na chwilę w osolonym wrzątku, usuń z nich grubsze części łodyg. Kilka winogronowych liści ułóż na dnie dużego płaskiego rondla. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu, nakładaj na każdy liść po łyżeczce i zwijaj w luźny rulonik. Zwinięte gołąbki układaj obok siebie ciasno w rondlu. Z wierzchu przyciśnij je małą przykrywką lub talerzem, by się nie rozwijały, następnie zalej dwiema szklankami wody.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny, po czym odkryj i nie zdejmuj z ognia jeszcze przez chwilę - do zmięknięcia ryżu. Podawaj na ciepło lub zimno.

Zobacz inne przepisy