Zobacz inne przepisy
Przepis na: Gołąbki z winogronowych liści
Składniki( cebula ,ciecierzyca ,mięta ,natka pietruszki ,olej ,oliwa ,pomidory ,ryż ,sok z cytryny ,sól ,winogrona ):
- 30 zdrowych
- młodych liści winogron
farsz: - pół szklanki ryżu
- pół szklanki ciecierzycy
- posiekana cebula
- 2 pokrojone w kostkę pomidory
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- sok z dwu cytryn
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej mięty
- sól
Przepis:

Ciecierzycę namocz poprzedniego dnia w zimnej wodzie. Liście winogron zanurz na chwilę w osolonym wrzątku, usuń z nich grubsze części łodyg. Kilka winogronowych liści ułóż na dnie dużego płaskiego rondla. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu, nakładaj na każdy liść po łyżeczce i zwijaj w luźny rulonik. Zwinięte gołąbki układaj obok siebie ciasno w rondlu. Z wierzchu przyciśnij je małą przykrywką lub talerzem, by się nie rozwijały, następnie zalej dwiema szklankami wody.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny, po czym odkryj i nie zdejmuj z ognia jeszcze przez chwilę - do zmięknięcia ryżu. Podawaj na ciepło lub zimno.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny, po czym odkryj i nie zdejmuj z ognia jeszcze przez chwilę - do zmięknięcia ryżu. Podawaj na ciepło lub zimno.