Zobacz inne przepisy
Przepis na: Gołąbki po grecku
Składniki( cebula ,cytryna ,koper ,kurczak ,masło ,mięta ,natka pietruszki ,oliwa ,pieprz ,ryż ,sól ,winogrona ):
- ok. 50 młodych liści winogronowych
- szklanka ugotowanego ryżu
- ok. 30 dag mielonego mięsa albo drobno posiekana pierś z kurczaka (upieczona lub ugotowana)
- drobno posiekana cebula
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanej mięty (niekoniecznie)
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy lub stopionego masła
- cytryna
Przepis:

Liście umyj i sparz wrzątkiem lub obgotuj przez chwilę w gorącej wodzie i odsącz. Mięso wymieszaj z cebulą (surową lub zeszkloną na patelni), zieleniną, solą i pieprzem. Możesz dodać inne ulubione przyprawy. Na każdym liściu połóż łyżeczkę lub dwie farszu, boki liścia załóż, całość zwiń w rulonik.
Wyłóż dno rondla (lub brytfanki) pozostałymi liśćmi i ułóż na nich ciasno zwinięte ruloniki. Polej szklanką wody (lub wywaru z mięsa czy warzyw), oliwą (lub stopionym masłem), pokrop sokiem z cytryny i posól. Możesz dodać sosu pomidorowego. Obciąż wierzch talerzem lub małą pokrywką, (żeby gołąbki się nie rozwijały). Duś (lub zapiekaj) pod szczelnym przykryciem na małym ogniu (30- 40 min).
Takie gołąbki można zrobić bez mięsa, ale wtedy trzeba dać więcej cebuli.
Wyłóż dno rondla (lub brytfanki) pozostałymi liśćmi i ułóż na nich ciasno zwinięte ruloniki. Polej szklanką wody (lub wywaru z mięsa czy warzyw), oliwą (lub stopionym masłem), pokrop sokiem z cytryny i posól. Możesz dodać sosu pomidorowego. Obciąż wierzch talerzem lub małą pokrywką, (żeby gołąbki się nie rozwijały). Duś (lub zapiekaj) pod szczelnym przykryciem na małym ogniu (30- 40 min).
Takie gołąbki można zrobić bez mięsa, ale wtedy trzeba dać więcej cebuli.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: nick internetowy
Dolmadakia to malutkie gołąbki po grecku w liściach winorośli.Często je robię,bo wszyscy za nimi przepadamy:-) Jest to liczba mnoga.
-
Re: Gołąbki?
a ja jadam gołąbki po grecku tzn mięso mielone zawijane w liściach winogron zamiast w kapuście polecam jest to pyszność nad pysznościami