Przepis na: Gołąbki po grecku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cytryna , koper , kurczak , masło , mięta , natka pietruszki , oliwa , pieprz , ryż , sól , winogrona ):

  • ok. 50 młodych liści winogronowych
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • ok. 30 dag mielonego mięsa albo drobno posiekana pierś z kurczaka (upieczona lub ugotowana)
  • drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • łyżeczka posiekanej mięty (niekoniecznie)
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy lub stopionego masła
  • cytryna

Przepis:

Gołąbki po grecku
Liście umyj i sparz wrzątkiem lub obgotuj przez chwilę w gorącej wodzie i odsącz. Mięso wymieszaj z cebulą (surową lub zeszkloną na patelni), zieleniną, solą i pieprzem. Możesz dodać inne ulubione przyprawy. Na każdym liściu połóż łyżeczkę lub dwie farszu, boki liścia załóż, całość zwiń w rulonik.
Wyłóż dno rondla (lub brytfanki) pozostałymi liśćmi i ułóż na nich ciasno zwinięte ruloniki. Polej szklanką wody (lub wywaru z mięsa czy warzyw), oliwą (lub stopionym masłem), pokrop sokiem z cytryny i posól. Możesz dodać sosu pomidorowego. Obciąż wierzch talerzem lub małą pokrywką, (żeby gołąbki się nie rozwijały). Duś (lub zapiekaj) pod szczelnym przykryciem na małym ogniu (30- 40 min).
Takie gołąbki można zrobić bez mięsa, ale wtedy trzeba dać więcej cebuli.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: nick internetowy

    Dolmadakia to malutkie gołąbki po grecku w liściach winorośli.Często je robię,bo wszyscy za nimi przepadamy:-) Jest to liczba mnoga.

  • Re: Gołąbki?

    a ja jadam gołąbki po grecku tzn mięso mielone zawijane w liściach winogron zamiast w kapuście polecam jest to pyszność nad pysznościami

Zobacz inne przepisy