Zobacz inne przepisy
Przepis na: Gjuwecz po s³owiañsku
Sk³adniki( baranina ,cebula ,cukier ,jagniêcina ,natka pietruszki ,olej ,papryka ,papryka ,pomidory ,ry¿ ,sól ,wieprzowina ):
- 1 kg miêsa jagniêcego
- baraniego lub wieprzowego
- 4 ³y¿ki oleju
- 4-5 cebul
- 7 pomidorów
- szklanka ry¿u
- 7 str±ków czerwonej papryki
- 2 ³y¿eczki czerwonej sproszkowanej papryki
- 2 ³y¿eczki cukru
- sól
- posiekana natka pietruszki do posypania na talerzach
Przepis:
Miêso oczy¶æ z ¿y³, pokrój na niewielkie kawa³ki i obsma¿ na rozgrzanym w rondlu oleju, po czym prze³ó¿ do innego naczynia. W tym samym rondlu zeszklij pokrojon± w kostkê cebulê, po czym dodaj rozdrobnione pomidory (mo¿esz usun±æ z nich wcze¶niej skórkê), miêso, sproszkowan± paprykê, cukier i sól. Du¶ wszystko na ma³ym ogniu pod przykryciem. Gdy miêso stanie siê prawie miêkkie, dodaj pokrojon± w grube plastry paprykê i ry¿. W razie potrzeby dolej nieco wody i du¶ dalej pod przykryciem, a¿ do ca³kowitego ugotowania siê miêsa i ry¿u.
Potrawê mo¿na te¿ zapiec. Przed podaniem posyp natk±.
Potrawê mo¿na te¿ zapiec. Przed podaniem posyp natk±.