Przepis na: Gjuwecz po słowiańsku

Zgłoś błąd

Składniki( baranina , cebula , cukier , jagnięcina , natka pietruszki , olej , papryka , papryka , pomidory , ryż , sól , wieprzowina ):

  • 1 kg mięsa jagnięcego
  • baraniego lub wieprzowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4-5 cebul
  • 7 pomidorów
  • szklanka ryżu
  • 7 strąków czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki czerwonej sproszkowanej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • posiekana natka pietruszki do posypania na talerzach

Przepis:

Gjuwecz po słowiańsku
Mięso oczyść z żył, pokrój na niewielkie kawałki i obsmaż na rozgrzanym w rondlu oleju, po czym przełóż do innego naczynia. W tym samym rondlu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj rozdrobnione pomidory (możesz usunąć z nich wcześniej skórkę), mięso, sproszkowaną paprykę, cukier i sól. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodaj pokrojoną w grube plastry paprykę i ryż. W razie potrzeby dolej nieco wody i duś dalej pod przykryciem, aż do całkowitego ugotowania się mięsa i ryżu.
Potrawę można też zapiec. Przed podaniem posyp natką.

Zobacz inne przepisy