Zobacz inne przepisy
Przepis na: Gjuwecz po słowiańsku
Składniki( baranina ,cebula ,cukier ,jagnięcina ,natka pietruszki ,olej ,papryka ,papryka ,pomidory ,ryż ,sól ,wieprzowina ):
- 1 kg mięsa jagnięcego
- baraniego lub wieprzowego
- 4 łyżki oleju
- 4-5 cebul
- 7 pomidorów
- szklanka ryżu
- 7 strąków czerwonej papryki
- 2 łyżeczki czerwonej sproszkowanej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- posiekana natka pietruszki do posypania na talerzach
Przepis:

Mięso oczyść z żył, pokrój na niewielkie kawałki i obsmaż na rozgrzanym w rondlu oleju, po czym przełóż do innego naczynia. W tym samym rondlu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj rozdrobnione pomidory (możesz usunąć z nich wcześniej skórkę), mięso, sproszkowaną paprykę, cukier i sól. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodaj pokrojoną w grube plastry paprykę i ryż. W razie potrzeby dolej nieco wody i duś dalej pod przykryciem, aż do całkowitego ugotowania się mięsa i ryżu.
Potrawę można też zapiec. Przed podaniem posyp natką.
Potrawę można też zapiec. Przed podaniem posyp natką.