Przepis na: Galaretki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , jabłka , żelatyna ):

  • 4 duże jabłka
  • kilka łyżeczek cukru (do smaku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny dr Oetckera (nie jest wołowa)

Przepis:

Galaretki
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do szklanej miseczki, posypać cukrem, przykryć specjalną folią i włożyć na 3-5 min do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (albo udusić w garnku w bardzo małej ilości wody). Gorące jabłka miksować z żelatyną, aż się rozpuści. Dosłodzić do smaku. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki, żeby stężało. Pokroić w kostkę.

Galaretki - Zdjęcia

Galaretki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Rozpuściłabym galaretkę w minimalnej ilości wody i dodała do uhijanej śmietany. Pod koniec

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    W zasadzie słusznie, ale ja bym najpierw zahartowała galaretkę paroma łyżkami śmietany. -- Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Żelatyna może się nie rozpuścić - prawdopodobnie tylko spęcznieje i przybierze postać drobnych glutów rozproszonych w śmietanie. Nie bez powodu galaretkę wsypuje się do gorącej wody. -- Mam poprzestawiane w piramidzie Masłowa.

  • sucha galaretka do bitej śmietany

    Czy mozna? Ktoś próbował/ Tak mi przyszlo do głowy bo robie ptysie na potluck. Sama bita śmietana wydaje się być trochę mdława w smaku. Znalazłam w szafce galaretkę malinowa i pomyślałam, że moze z kolorową masą będą wyglądac ciekawiej. Ubiłabym je razem. Co o tym myślicie?

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Grudki raczej były by białe, aromat i kolorek są dodawane osobno, żelatyna osobno. Białe, gumiaste krupki, które zostają na języku, raczej coś paskudnego. Radziłabym eksperymentować na homeopatycznej ilości, noi bez śmietany, wystarczy wrzucić pół łyżeczki suchej galaretki do zimnej wody, efekt

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Tak tak. Nie wiem, jaka jest ta twoja żelatyna, ale polska się w zimnym nie rozpuści. W śmietanie będą żelatynowe grudki o konsystencji gumowej kaszy, a śmietana będzie miała kolorek i aromat galaretki. W sumie niezjadliwe. Do mdlej śmietany lepiej dodać odrobinę likieru ew trochę soku i skórki z

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Dzieki za odpowiedzi jakkolwiek przyszly troche "po kompocie". Moja wina, bo zadalam pytanie po 10 wieczor polskiego czasu kiedy ludzie juz leza w piernatach. Nie zaryzykowalam jednak z galaretka choc kusila mnie przygoda. Historia pokazuje, ze moj ped do wymyslania roznych 'wynalazkow' rzadko

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Trzeba najpierw ten sok miec;) Ale zapamietam i kiedy sie trafi okazja (albo fantazja) - zrobie. A tymczasem... dzis dokonczylam dziela pt. Bienen Stich Torte, a w jezyku bardziej znanym - Bee Sting Cake. Zachecil mnie pewien piekarczyk amator, a w cywilu powazny bankier. Tak mi to pszczele zadlo z