Przepis na: Galaretki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jabłka ,żelatyna ):

  • 4 duże jabłka
  • kilka łyżeczek cukru (do smaku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny dr Oetckera (nie jest wołowa)

Przepis:

Galaretki
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do szklanej miseczki, posypać cukrem, przykryć specjalną folią i włożyć na 3-5 min do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (albo udusić w garnku w bardzo małej ilości wody). Gorące jabłka miksować z żelatyną, aż się rozpuści. Dosłodzić do smaku. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki, żeby stężało. Pokroić w kostkę.

Galaretki - Zdjęcia

Galaretki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: galaretka niebieska - gdzie/jaka ??

    Nawet nie wiedziałam, że są takie cuda jak niebieska galaretka :D W sumie fajnie, bo jest to trochę coś innego niż standardowa czerwień, pomarańcz, żółć i zieleń :)

  • Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie

    Nie rozumiem. Masz biszkopt, chcesz go czyś posmarować, a na to wylać galaretkę, tak? A tą bita śmietanę gdzie? Na galaretkę? Ja biszkopt smaruję kremem z serków waniliowych i mascarpone, na to owoce i galaretka.

  • Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie

    Dokładnie tak. Możesz biszkopt wcześniej do lodówki włożyć, będzie zimniejszy. Tężejąca galaretka nie wsiąknie. Tylko owoce włóż zanim zastygnie na amen ;) No i ten biszkopt to w foremce oczywiście trzymaj póki galaretka nie zastygnie :)

  • Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie

    jeżeli galaretka jest mocno tęzejąca - glutowata taka, wylewasz na biszkopt - nawet przkrojony i wkładasz do lodówki. Nic nie wsiąknie. Ewentualnie możesz wylać taką galaretkę w kilku rzutach (np 2 - pierwsza warstaw cienka) i dopiero jak stężeje wlać resztę.

  • Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie

    dociskaj drugim biszkoptem, jak galaretka stężeje! (taka uwaga na wszelki wypadek ;) )

  • ciasto z galaretką w środku - pomóżcie

    Czym posmarować biszkopt by nie wchłonął tężejącej galaretki? Drugą warstwą ma być bita śmietana. Przekładac ta śmietaną dziś czy jutro rano (będzie podana około 17).

  • Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie

    masę owoce, które chcesz mieć w galaretce. Dopiero na to tężejącą galaretkę. Jak owoce będą mocno schłodzone, to galaretka szybciej stężeje. Ale możesz też zrobić warstwę kremu z jogurtu o dowolnym smaku i bitej śmietany z żelatyną. Śmietanę na górę lepiej następnego dnia rano i cały tort schłodzić

  • Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie

    Mam trzy warstw biszkopta i wymyśliłam sobie, że na jednej będzie galaretka z owocami , a na drugiej i na wierzchu bita śmietana. Taki tort ma powstać :)

Zobacz inne przepisy