Przepis na: Galaretki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jabłka ,żelatyna ):

  • 4 duże jabłka
  • kilka łyżeczek cukru (do smaku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny dr Oetckera (nie jest wołowa)

Przepis:

Galaretki
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do szklanej miseczki, posypać cukrem, przykryć specjalną folią i włożyć na 3-5 min do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (albo udusić w garnku w bardzo małej ilości wody). Gorące jabłka miksować z żelatyną, aż się rozpuści. Dosłodzić do smaku. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki, żeby stężało. Pokroić w kostkę.

Galaretki - Zdjęcia

Galaretki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Bitą śmietanę możesz usztywnić galaretką. Ale galaretkę najpierw musisz namoczyć aby napęczniała, później rozpuścić i dodać do bitej śmietany. Galaretka to nic innego jak żelatyna wymieszana z dodatkami smakowymi

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Z lenistwa próbowałam dwa razy. Zwłaszcza, ze lubię klasyczne pianki z bitej śmietany i rozrobionej galaretki. Niestety w wersji na sucho nie wychodzi. Z galaretki robią się kolorowe grudki. Mnie to nie przeszkadza, smaku mi nie psuje, ale efekt raczej wskazywałyby na kiepskie umiejętności

  • Re: Czarna galaretka. Z czego?

    Czarna galaretka jest do kupienia gotową w sklepie

  • Re: Czarna galaretka. Z czego?

    Sklepy z żywnością azjatycką, albo typu smaki świata, tam możesz dostać czarną galaretkę. Albo zrobić galaretkę z czarnej porzeczki czy szafirową i dodać barwnik spożywczy/ trochę soku z czarnego bzu lub aronii?? -- come to the dark side, we have cookies!

  • Re: sucha galaretka do bitej śmietany

    Lepiej chyba do już ubitej śmietany dodać stężałą galaretkę. Ze śnieżką to wychodziło.

  • Re: Czarna galaretka. Z czego?

    W zeszłym roku kupowałam czarną galaretkę na Halloween - z czarnej porzeczki Delecty i azjatycką Thuan Phat.

  • Re: Brak owoców w sklepach

    Przecież truskawek do galaretki się nie rozmraża tylko zalewa gorącą galaretką. Nie tracą kształtu ani koloru a rozmrażają się.

  • Re: Brak owoców w sklepach

    Ja je zblendowalam na papkę i dodałam do galaretki. Dobrze smakuje i wygląda też dobrze. Taka galaretka z małymi drobinkami.

Zobacz inne przepisy