Przepis na: Galaretki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , jabłka , żelatyna ):

  • 4 duże jabłka
  • kilka łyżeczek cukru (do smaku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny dr Oetckera (nie jest wołowa)

Przepis:

Galaretki
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do szklanej miseczki, posypać cukrem, przykryć specjalną folią i włożyć na 3-5 min do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (albo udusić w garnku w bardzo małej ilości wody). Gorące jabłka miksować z żelatyną, aż się rozpuści. Dosłodzić do smaku. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki, żeby stężało. Pokroić w kostkę.

Galaretki - Zdjęcia

Galaretki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Ciasto z galaretka- jak uniknac katastrofy?

    Na masę serową kładziesz łyżkę i na nią delikatnie lejesz, lekko stężałą, galaretkę( wtedy galaretka rozlewa się równomiernie).

  • Re: Laminowanie włosów galaretką - robiłyście?

    Czy tylko ja zdebialam czytajac ten watek? :> Czy jest ktos jeszcze, kto pierwszy raz uslyszal, ze wlosy sie "laminuje" i to "galaretka"? I wszycy wydaja sie wiedziec, o co chodzi. Bardzo pouczajace forum...

  • Laminowanie włosów galaretką - robiłyście?

    Jak w temacie - czy któraś z Was robiła sobie na głowie takie cudo jak laminowanie galaretką, żelatyną, albo agar-agar? Jak efekty? Na długo wystarcza? -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,259123,Dobre_obyczaje.html "Tradycje i cenna porcelana, używane w sposób niewłaściwy i nieoględny, mogą

  • Re: Laminowanie włosów galaretką - robiłyście?

    Przyjemność po mojej stronie. :) Moje tez bez farby i raczej z tych dłuższych. Myślałam o galaretce, bo na zimę chciałam je rozświetlić jakaś czerwienią, a właśnie szkoda mi ich niszczyć farbą. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,259123,Dobre_obyczaje.html "Tradycje i cenna porcelana, używane w

  • Re: Laminowanie włosów galaretką - robiłyście?

    Nie wiedziałam, że henna wysusza. Galaretka mnie zaciekawiła, bo mam właśnie dość porowate włosy, a tam jest kwasek, więc miałam nadzieje że przymknie mi to łuski i będzie błysk. Ale jako, ze nie stosowałam jeszcze tej metody, to pomyślałam że lepiej najpierw zapytać. I warto było! ;) -- http

  • Re: Ciasto z galaretka- jak uniknac katastrofy?

    Formę silikonową stawiam na coś sztywnego (zwykle na formę zwykłą lub dno od zwykłej tortowej), żeby się nie chwiała/chwiała jak najmniej przy przenoszeniu. Nakładam sernik tak, by porządnie przylegał do ścianek. Chłodzę sernik porządnie. Galaretkę też porządnie chłodzę, tak by była już tężejąca

  • Re: Ciasto z galaretka- jak uniknac katastrofy?

    Jak sernik na zimno to zrób najpierw sernik, schłódź porządnie w lodówce i dopiero potem lekko tężejącą galaretkę wylej. Jak zrobisz to delikatnie to masa serowa nie powinna odejść od ścianek formy. ( nie lubię tych silikonowych foremek właśnie za tą giętkość

  • Ciasto z galaretka- jak uniknac katastrofy?

    Sluchajcie nienawidze galaretki i nigdy nie robilam ciasta z taka polewa. Teraz jednak tak wyszlo ze musze to zrobic dla kogos, sernik na zimno z warstwa galarety. I teraz pytanie- mam tylko forme silikonowa i sie zastanawiam czy jak wleje te galaretke na ciasto to czy ona nie splynie gdzies na