Przepis na: Filety rybne w sosie cytrynowym (pieczone)
Zg³o¶ b³±d
- 4 mro¿one filety z mintaja
- morszczuka lub dorsza
- 2 cytryny
- 2 cebule
- ³y¿ka mas³a
- 2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
- 2 ³y¿ki bu³ki tartej lub tartego ¿ó³tego sera
- ³y¿ka tymianku lub zió³ prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do nat³uszczenia ¿aroodpornego naczynia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj ¿aroodporne naczynie. Cytryny sparz, jedn± pokrój na plasterki, z drugiej wyci¶nij sok. Filety u³ó¿ w ¿aroodpornym naczyniu, a na nich pouk³adaj plasterki cytryny. Ca³o¶æ skrop sokiem z cytryny, posyp sol± i pieprzem, a nastêpnie posiekan± cebul±, tymiankiem, natk± i bu³k± tart± lub serem. Na wierzchu roz³ó¿ kawa³eczki mas³a. Zapiekaj, a¿ ryba zmiêknie i zacznie siê rozpadaæ.