Zobacz inne przepisy
Przepis na: Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)
Składniki( kleik kukurydziany ,mąka bezglutenowa ,mąka kukurydziana ,mąka kukurydziana ,olej ,olej ,spirytus ,woda ):
- 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej
- łyżki oleju (dobrze tolerowanego przez dziecko)
- łyżeczka od kawy sody
- 3/4 łyżeczki spirytusu
- tłuszcz do smażenia
Przepis:

Dodaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odłóż na 1-2 godziny zawinięte w foliowy woreczek. Rozwałkuj jak najcieniej. Stolnicę i wałek posmaruj olejem, żeby ciasto się nie przyklejało. Wycinaj paski 3 cm x 5 cm i smaż po obu stronach. Tego ciasta nie da się zwinąć w klasyczny faworek, bo się rwie.
Po usmażeniu faworki są zdecydowanie bardziej chrupiące niż kruche, mówiąc wprost, są dosyć twarde.
Po usmażeniu faworki są zdecydowanie bardziej chrupiące niż kruche, mówiąc wprost, są dosyć twarde.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)
uwaga spirytus to gluten
-
Re: Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)
Na forum o celiakii, jest wątek na ten temat. A to cytat: wyroby spirytusowe wyprodukowane na bazie spirytusu zbożowego nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu i gliadyny...
-
Re: to teraz mam problem : Swieta....
. Piecz w 180°C na złoty kolor (15-20 min). Faworki dla małych dzieci (bez glutenu) Składniki: - 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita) - 1 i 1/2 szklanki wody - 3/4 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej - 4 łyżki mąki kukurydzianej - 6 łyżek skrobi