Przepis na: Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( kleik kukurydziany , mąka bezglutenowa , mąka kukurydziana , mąka kukurydziana , olej , olej , spirytus , woda ):

  • 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej
  • łyżki oleju (dobrze tolerowanego przez dziecko)
  • łyżeczka od kawy sody
  • 3/4 łyżeczki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia

Przepis:

Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)
Dodaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odłóż na 1-2 godziny zawinięte w foliowy woreczek. Rozwałkuj jak najcieniej. Stolnicę i wałek posmaruj olejem, żeby ciasto się nie przyklejało. Wycinaj paski 3 cm x 5 cm i smaż po obu stronach. Tego ciasta nie da się zwinąć w klasyczny faworek, bo się rwie.
Po usmażeniu faworki są zdecydowanie bardziej chrupiące niż kruche, mówiąc wprost, są dosyć twarde.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu