Zobacz inne przepisy
Przepis na: Faworki dla ma³ych dzieci (bez glutenu)
Sk³adniki( kleik kukurydziany ,m±ka bezglutenowa ,m±ka kukurydziana ,m±ka kukurydziana ,olej ,olej ,spirytus ,woda ):
- 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki m±ki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 4 ³y¿ki m±ki kukurydzianej
- 6 ³y¿ek skrobi kukurydzianej
- ³y¿ki oleju (dobrze tolerowanego przez dziecko)
- ³y¿eczka od kawy sody
- 3/4 ³y¿eczki spirytusu
- t³uszcz do sma¿enia
Przepis:
Dodaj wszystkie sk³adniki i zagnieæ ciasto. Od³ó¿ na 1-2 godziny zawiniête w foliowy woreczek. Rozwa³kuj jak najcieniej. Stolnicê i wa³ek posmaruj olejem, ¿eby ciasto siê nie przykleja³o. Wycinaj paski 3 cm x 5 cm i sma¿ po obu stronach. Tego ciasta nie da siê zwin±æ w klasyczny faworek, bo siê rwie.
Po usma¿eniu faworki s± zdecydowanie bardziej chrupi±ce ni¿ kruche, mówi±c wprost, s± dosyæ twarde.
Po usma¿eniu faworki s± zdecydowanie bardziej chrupi±ce ni¿ kruche, mówi±c wprost, s± dosyæ twarde.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Faworki dla ma³ych dzieci (bez glutenu)
uwaga spirytus to gluten
-
Re: Faworki dla ma³ych dzieci (bez glutenu)
Na forum o celiakii, jest w±tek na ten temat. A to cytat: wyroby spirytusowe wyprodukowane na bazie spirytusu zbo¿owego nie zawieraj± nawet ¶ladowych ilo¶ci glutenu i gliadyny...
-
Re: to teraz mam problem : Swieta....
. Piecz w 180°C na z³oty kolor (15-20 min). Faworki dla ma³ych dzieci (bez glutenu) Sk³adniki: - 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita) - 1 i 1/2 szklanki wody - 3/4 szklanki m±ki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej - 4 ³y¿ki m±ki kukurydzianej - 6 ³y¿ek skrobi