Przepis na: Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( kleik kukurydziany ,mąka bezglutenowa ,mąka kukurydziana ,mąka kukurydziana ,olej ,olej ,spirytus ,woda ):

  • 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej
  • łyżki oleju (dobrze tolerowanego przez dziecko)
  • łyżeczka od kawy sody
  • 3/4 łyżeczki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia

Przepis:

Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)
Dodaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odłóż na 1-2 godziny zawinięte w foliowy woreczek. Rozwałkuj jak najcieniej. Stolnicę i wałek posmaruj olejem, żeby ciasto się nie przyklejało. Wycinaj paski 3 cm x 5 cm i smaż po obu stronach. Tego ciasta nie da się zwinąć w klasyczny faworek, bo się rwie.
Po usmażeniu faworki są zdecydowanie bardziej chrupiące niż kruche, mówiąc wprost, są dosyć twarde.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)

    uwaga spirytus to gluten

  • Re: Faworki dla małych dzieci (bez glutenu)

    Na forum o celiakii, jest wątek na ten temat. A to cytat: wyroby spirytusowe wyprodukowane na bazie spirytusu zbożowego nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu i gliadyny...

  • Re: to teraz mam problem : Swieta....

    . Piecz w 180°C na złoty kolor (15-20 min). Faworki dla małych dzieci (bez glutenu) Składniki: - 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita) - 1 i 1/2 szklanki wody - 3/4 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej - 4 łyżki mąki kukurydzianej - 6 łyżek skrobi

Zobacz inne przepisy