Przepis na: Faszerowane papryki

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cynamon ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,koncentrat pomidorowy ,mąka ,olej ,orzeszki ziemne ,papryka ,pieprz ,sól ,wołowina ,żółty ser ):

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 20 dag startego żółtego sera (może być mozzarella lub inny łatwo topliwy)
  • łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)masa mięsna:
  • 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
  • duża cebula drobne posiekana
  • łyżka mąki
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 2 zmiażdżone żabki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Faszerowane papryki
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z cebulą, aż się zrumieni. Wsyp mąkę, dodaj przecier (lub pomidory bez skórki), doprowadź do wrzenia i przykryj. Podgrzewaj jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając. Posól, wrzuć czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i ułóż na blasze. Wypełnij drugą połową masy mięsnej i posyp żółtym serem, a jeśli chcesz, również orzeszkami ziemnymi. Uwaga: wszystkie czynności wstępne możesz wykonać kilka godzin przed planowanym przyjęciem i obie potrawy zapiec dopiero przed podaniem. Nagrzej piekarnik do 200 C. Wstaw zapiekankę na wyższą półkę, a nadziewane papryki na niższą.
Papryki można podać z zieloną sałatą i ciepłą bułką z czosnkiem. Taka bułka jest także wspaniałym dodatkiem do różnych sałat i sałatek. (Długą bułkę kroisz na kromki, smarujesz je masłem zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą, z powrotem zlepiasz bułkę w całość i podgrzewasz w piekarniku, aż będzie ciepła i chrupiąca). Dla dzieci do zapiekanki proponuję zielony groszek.

Faszerowane papryki - Zdjęcia

Faszerowane papryki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: kasza gryczana niepalona

    Nie wiem, jakie klimaty lubisz w kuchni, ale może spróbuj coś z kuchni chińskiej, hinduskiej, śródziemnomorskiej, afrykańskiej - i tam, gdzie ma być ryż, albo nawet soczewica - dawaj gryczaną. np. faszerowane papryki - farsz można zrobić z kaszy z duszoną cebulą, selerem naciowym, czosnkiem, nawet

  • Re: Odchudzanie bez liczenia kalorii

    Hehe, to żeby nie zjeść na raz całej pizzy to raczej oczywiste ;) Wiem, że woreczek ryżu to x kalorii, ale sprawa kompiluje się, gdy dostaję np. porcję na talerzu i nie potrafię ocenić, czy to jest 50 g czy może 80g. Albo ten ryż wchodzi w skład bardziej złożonego posiłku typu gołąbki, faszerowana

  • Czym faszerujecie paprykę?

    Nigdy nie robiłam, a mam 6 dużych papryk?.

  • Re: Która godzina 11.0

    Ja zrobiłam faszerowane papryki, z ryżem, kiełbaskami wołowymi i sosem pomidorowym. Wyplewiłam też "grządkę" ( pasek ziemi pod murem na patio) i myślę, czy już mogę wsadzić tam zioła czy za zimno jeszcze? Pietruszkę, tymianek, rozmaryn i miętę to już bym chyba mogła? Bo z bazylią to się jeszcze

  • Re: Czym faszerujecie paprykę?

    ja farsze do papryki wymyslam, ale podstawą jest ryż. Dodawalam juz pieczarki, mieso mielone. Do tego obowiazkowo sos sojowy. ciekawe przyprawy, nasiona chia lub garstka maku. I za kazdym razem fajnie wychodzą. -- MAJA i: http://daisypath.com https://dhbm.daisypath.com/uu68p2.png http://daisyp

  • Re: Czym faszerujecie paprykę?

    www.kwestiasmaku.com/przepis/papryka-faszerowana-mielonym-miesem-i-ryzem Sprawdzony przepis. Pycha! -- "Emancipate yourselves from mental slavery None but ourselves can

  • Re: Czym faszerujecie paprykę?

    aj, uwielbiam! widzę, że mój przepis pokrywa się z grubsza z tym z kwestii smaku, więc polecam ten wklejony bo kwestia smaku jest super jeśli chodzi o dopracowanie przepisów :) a ja robię tak: mięso z sosem bolońskim (mięso mielone, pomidory, przesmażona cebula i czosnek przyprawione ziołami prowans

  • Re: Czym faszerujecie paprykę?

    ryz i mielone,jak na golabki,a na koniec parmezan banalnie ale smacznie

Zobacz inne przepisy