Przepis na: Faszerowane papryki

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cynamon ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,koncentrat pomidorowy ,mąka ,olej ,orzeszki ziemne ,papryka ,pieprz ,sól ,wołowina ,żółty ser ):

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 20 dag startego żółtego sera (może być mozzarella lub inny łatwo topliwy)
  • łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)masa mięsna:
  • 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
  • duża cebula drobne posiekana
  • łyżka mąki
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 2 zmiażdżone żabki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Faszerowane papryki
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z cebulą, aż się zrumieni. Wsyp mąkę, dodaj przecier (lub pomidory bez skórki), doprowadź do wrzenia i przykryj. Podgrzewaj jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając. Posól, wrzuć czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i ułóż na blasze. Wypełnij drugą połową masy mięsnej i posyp żółtym serem, a jeśli chcesz, również orzeszkami ziemnymi. Uwaga: wszystkie czynności wstępne możesz wykonać kilka godzin przed planowanym przyjęciem i obie potrawy zapiec dopiero przed podaniem. Nagrzej piekarnik do 200 C. Wstaw zapiekankę na wyższą półkę, a nadziewane papryki na niższą.
Papryki można podać z zieloną sałatą i ciepłą bułką z czosnkiem. Taka bułka jest także wspaniałym dodatkiem do różnych sałat i sałatek. (Długą bułkę kroisz na kromki, smarujesz je masłem zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą, z powrotem zlepiasz bułkę w całość i podgrzewasz w piekarniku, aż będzie ciepła i chrupiąca). Dla dzieci do zapiekanki proponuję zielony groszek.

Faszerowane papryki - Zdjęcia

Faszerowane papryki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Faszerowane papryki

    Czy smazycie mięso przed faszerowaniem? Chciałam dziś zrobić, i przejrzałam przepisy i ze zdumieniem widzę, że muszę mięso usmażyć. Myślałam że wymieszam je z ugotowanym ryżem i przyprawami, nadzieję papryki i w piekarniku zapieke i już, a tu widzę że nie ma tak dobrze.

  • Re: Faszerowane papryki

    No I ok, ale bez sensu mówić, że coś nie wyjdzie skoro chciałabyś to robić źle :p Mielony też będzie surowy w środku, jeśli będziesz go smazyć tyle, ile się smaży krwistego steka:p

  • Re: Faszerowane papryki

    Zawsze smażę, nie wyobrażam sobie dawać surowego! -- Don't trust your eyes It's easy to believe them

  • Re: Faszerowane papryki

    Poza tym, po 15 minutach w piekarniku to ta papryka surowa jest :p

  • Re: Faszerowane papryki

    Mięso puszcza strasznie dużo wody, potem wrzucam pulpę pomidorową i kolejny płyn. Wszystko trzeba odparować. Dziś robiłam. Duszenie do miękkości cebuli, potem mięso 20 minut z przyprawami, potem pulpa i z 10 minut odparować, ryż miałam ugotowany z wczorajszego obiadu a potem 50 minut w piekarniku.

  • Re: Faszerowane papryki

    Ja piekę w silikonowej formie do babki ? nic się nie przewraca :p

  • Re: Faszerowane papryki

    Nieortodoksyjna wersja: nie chce mi się bawić w nadziewanie papryk i pilnowanie, aby się nie przewróciły, więc paprykę pokrojoną w kostkę wrzucam do nadzienia z podsmażonym mięsem, zalewam sosem pomidorowym, posypuję mozzarellą i zostawiam rondel przykryty na parę minut, aby mozzarella się roztopiła

  • Re: Faszerowane papryki

    Podsmażam. Robię wg przepisu Ania.gotuje (szkoda tylko, że opisy są tak rozwleczone).

Zobacz inne przepisy