Przepis na: Faszerowane papryki
Zgłoś błąd
- 4 różnokolorowe papryki
- 20 dag startego żółtego sera (może być mozzarella lub inny łatwo topliwy)
- łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)masa mięsna:
- 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
- duża cebula drobne posiekana
- łyżka mąki
- 50 dag przecieru pomidorowego
- 2 zmiażdżone żabki czosnku
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis:
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z cebulą, aż się zrumieni. Wsyp mąkę, dodaj przecier (lub pomidory bez skórki), doprowadź do wrzenia i przykryj. Podgrzewaj jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając. Posól, wrzuć czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i ułóż na blasze. Wypełnij drugą połową masy mięsnej i posyp żółtym serem, a jeśli chcesz, również orzeszkami ziemnymi. Uwaga: wszystkie czynności wstępne możesz wykonać kilka godzin przed planowanym przyjęciem i obie potrawy zapiec dopiero przed podaniem. Nagrzej piekarnik do 200 C. Wstaw zapiekankę na wyższą półkę, a nadziewane papryki na niższą.
Papryki można podać z zieloną sałatą i ciepłą bułką z czosnkiem. Taka bułka jest także wspaniałym dodatkiem do różnych sałat i sałatek. (Długą bułkę kroisz na kromki, smarujesz je masłem zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą, z powrotem zlepiasz bułkę w całość i podgrzewasz w piekarniku, aż będzie ciepła i chrupiąca). Dla dzieci do zapiekanki proponuję zielony groszek.