Przepis na: Faszerowane papryki

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cynamon ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,koncentrat pomidorowy ,mąka ,olej ,orzeszki ziemne ,papryka ,pieprz ,sól ,wołowina ,żółty ser ):

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 20 dag startego żółtego sera (może być mozzarella lub inny łatwo topliwy)
  • łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)masa mięsna:
  • 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
  • duża cebula drobne posiekana
  • łyżka mąki
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 2 zmiażdżone żabki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Faszerowane papryki
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z cebulą, aż się zrumieni. Wsyp mąkę, dodaj przecier (lub pomidory bez skórki), doprowadź do wrzenia i przykryj. Podgrzewaj jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając. Posól, wrzuć czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i ułóż na blasze. Wypełnij drugą połową masy mięsnej i posyp żółtym serem, a jeśli chcesz, również orzeszkami ziemnymi. Uwaga: wszystkie czynności wstępne możesz wykonać kilka godzin przed planowanym przyjęciem i obie potrawy zapiec dopiero przed podaniem. Nagrzej piekarnik do 200 C. Wstaw zapiekankę na wyższą półkę, a nadziewane papryki na niższą.
Papryki można podać z zieloną sałatą i ciepłą bułką z czosnkiem. Taka bułka jest także wspaniałym dodatkiem do różnych sałat i sałatek. (Długą bułkę kroisz na kromki, smarujesz je masłem zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą, z powrotem zlepiasz bułkę w całość i podgrzewasz w piekarniku, aż będzie ciepła i chrupiąca). Dla dzieci do zapiekanki proponuję zielony groszek.

Faszerowane papryki - Zdjęcia

Faszerowane papryki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: kolejny wątek kulinarny - kuchnie zaborów

    Właśnie. No. kiedyś Pod Bydgoszczą nie znano pierogów ruskich i faszerowanej papryki, a w Nowym Sączu nie przyrządzano kartaczy i blinów.

  • Re: Co dziś na obiad vol 58865257

    U mnie dziś była faszerowana papryka z pęczakiem, mięsem i selerem naciowym. Niestety, szybko zniknęła ;)

  • Re: Z serii "Trudne sprawy" ?

    Prosze o ocene sytuacj: Kasia ma dzisiaj w lodowce ugotowana kasze, mielone indycze mieso i papryke. Kasia chciala zrobic faszerowane papryki, ale dziecko Kasi- Asia kreci nosem na taka potrawe. Jak powinna zachowac sie Kasia?

  • Re: Co zrobic z kabanosow?

    kabanossi w drobne talarki i fru - do jajecznicy - do omleta na pikantnie - do salatek, nawet najprostszych typu salata, pomidory i w to garsc talarkow; salata z kukurydza i kabanoskami to juz w ogole cymes - na kanapki, jesli jadasz; zwlaszcza kanapki-buzki fajnie wygladaja - do faszerowania

  • Re: smaki dzieciństwa II

    Chyba tylko świeżej cielęcej krwi. Wątróbka, wszelkie podroby, policzki wołowe, ozorki, kaszanka z grilla faszerowana papryka i ogórkiem kiszonym, kogel - mogę jest super. Ale to są potrawy bieżące. Nie znoszę surowej ryby, humusu, tofu, wszystkich erzatzow mięsa.

  • Re: Pół kilo mięsa

    Jeśli miałoby być na szybko, to zapiekankę z ryżem. Jeśli czas nie gra roli, to mogłaby być: zupa klopsowa, faszerowana papryka w sosie pomidorowym, musaka, faszerowane bakłażany zapiekane w czerwonym winie.

  • Re: OT wielbicielom przaśnej kuchni

    W DE jest pelno takich konserw z przasnym jedzeniem, moze nie nazywaja sie wojskowe, ale sa... Jedzenie jest OKROPNE.... Po prostu ohydne... Tego g... nie da sie jesc-.---------------- Wcale nie jestem jakis Amaro... Bo w Austrii tez sa konserwy, kilka razy kupilem gulasze czy faszerowane

  • Re: Czy nie za ostro?

    , bez jakiegoś specjalnego przeżywania że wolałabym faszerowaną paprykę. -- "- Jadowity gad na trzy litery...?? - mąż..."