Zobacz inne przepisy
Przepis na: Faszerowane papryki
Składniki( cebula ,cynamon ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,koncentrat pomidorowy ,mąka ,olej ,orzeszki ziemne ,papryka ,pieprz ,sól ,wołowina ,żółty ser ):
- 4 różnokolorowe papryki
- 20 dag startego żółtego sera (może być mozzarella lub inny łatwo topliwy)
- łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)
masa mięsna: - 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
- duża cebula drobne posiekana
- łyżka mąki
- 50 dag przecieru pomidorowego
- 2 zmiażdżone żabki czosnku
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis:

Papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i ułóż na blasze. Wypełnij drugą połową masy mięsnej i posyp żółtym serem, a jeśli chcesz, również orzeszkami ziemnymi. Uwaga: wszystkie czynności wstępne możesz wykonać kilka godzin przed planowanym przyjęciem i obie potrawy zapiec dopiero przed podaniem. Nagrzej piekarnik do 200 C. Wstaw zapiekankę na wyższą półkę, a nadziewane papryki na niższą.
Papryki można podać z zieloną sałatą i ciepłą bułką z czosnkiem. Taka bułka jest także wspaniałym dodatkiem do różnych sałat i sałatek. (Długą bułkę kroisz na kromki, smarujesz je masłem zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą, z powrotem zlepiasz bułkę w całość i podgrzewasz w piekarniku, aż będzie ciepła i chrupiąca). Dla dzieci do zapiekanki proponuję zielony groszek.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s
FASZEROWANA PAPRYKA czerwona podłużna papryka - 8 szt pokruszony miękisz chleba - 2 kubki parmezan - pół kubka czosnek - 2-3 ząbki posiekana natka pietruszki - 2 łyżki jajko - 1 szt posiekane orzechy włoskie - 50 g sól, pieprz oliwa - 2 łyżki Paprykę umyć
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarme III
FASZEROWANA PAPRYKA czerwona podłużna papryka - 8 szt pokruszony miękisz chleba - 2 kubki parmezan - pół kubka czosnek - 2-3 ząbki posiekana natka pietruszki - 2 łyżki jajko - 1 szt posiekane orzechy włoskie - 50 g sól, pieprz oliwa - 2 łyżki Paprykę umyć
-
Re: A może wątek kulinarny XII
FASZEROWANA PAPRYKA czerwona podłużna papryka - 8 szt pokruszony miękisz chleba - 2 kubki parmezan - pół kubka czosnek - 2-3 ząbki posiekana natka pietruszki - 2 łyżki jajko - 1 szt posiekane orzechy włoskie - 50 g sól, pieprz oliwa - 2 łyżki Paprykę umyć
-
Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?
FASZEROWANA PAPRYKA czerwona podłużna papryka - 8 szt pokruszony miękisz chleba - 2 kubki parmezan - pół kubka czosnek - 2-3 ząbki posiekana natka pietruszki - 2 łyżki jajko - 1 szt posiekane orzechy włoskie - 50 g sól, pieprz oliwa - 2 łyżki Paprykę umyć
-
Re: kasza gryczana niepalona
Nie wiem, jakie klimaty lubisz w kuchni, ale może spróbuj coś z kuchni chińskiej, hinduskiej, śródziemnomorskiej, afrykańskiej - i tam, gdzie ma być ryż, albo nawet soczewica - dawaj gryczaną. np. faszerowane papryki - farsz można zrobić z kaszy z duszoną cebulą, selerem naciowym, czosnkiem, nawet
-
Czym faszerujecie paprykę?
Nigdy nie robiłam, a mam 6 dużych papryk?.
-
Re: Odchudzanie bez liczenia kalorii
Hehe, to żeby nie zjeść na raz całej pizzy to raczej oczywiste ;) Wiem, że woreczek ryżu to x kalorii, ale sprawa kompiluje się, gdy dostaję np. porcję na talerzu i nie potrafię ocenić, czy to jest 50 g czy może 80g. Albo ten ryż wchodzi w skład bardziej złożonego posiłku typu gołąbki, faszerowana
-
Re: Czym faszerujecie paprykę?
ja farsze do papryki wymyslam, ale podstawą jest ryż. Dodawalam juz pieczarki, mieso mielone. Do tego obowiazkowo sos sojowy. ciekawe przyprawy, nasiona chia lub garstka maku. I za kazdym razem fajnie wychodzą. -- MAJA i: http://daisypath.com https://dhbm.daisypath.com/uu68p2.png http://daisyp