Przepis na: Faszerowane papryki

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cynamon ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,koncentrat pomidorowy ,mąka ,olej ,orzeszki ziemne ,papryka ,pieprz ,sól ,wołowina ,żółty ser ):

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 20 dag startego żółtego sera (może być mozzarella lub inny łatwo topliwy)
  • łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)masa mięsna:
  • 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
  • duża cebula drobne posiekana
  • łyżka mąki
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 2 zmiażdżone żabki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Faszerowane papryki
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z cebulą, aż się zrumieni. Wsyp mąkę, dodaj przecier (lub pomidory bez skórki), doprowadź do wrzenia i przykryj. Podgrzewaj jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając. Posól, wrzuć czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i ułóż na blasze. Wypełnij drugą połową masy mięsnej i posyp żółtym serem, a jeśli chcesz, również orzeszkami ziemnymi. Uwaga: wszystkie czynności wstępne możesz wykonać kilka godzin przed planowanym przyjęciem i obie potrawy zapiec dopiero przed podaniem. Nagrzej piekarnik do 200 C. Wstaw zapiekankę na wyższą półkę, a nadziewane papryki na niższą.
Papryki można podać z zieloną sałatą i ciepłą bułką z czosnkiem. Taka bułka jest także wspaniałym dodatkiem do różnych sałat i sałatek. (Długą bułkę kroisz na kromki, smarujesz je masłem zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą, z powrotem zlepiasz bułkę w całość i podgrzewasz w piekarniku, aż będzie ciepła i chrupiąca). Dla dzieci do zapiekanki proponuję zielony groszek.

Faszerowane papryki - Zdjęcia

Faszerowane papryki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kulinaria - wasze popisowe

    Lubię gotować i nieskromnie mówiąc dobrze mi to wychodzi, więc ciężko mi wybrać. Zapytałam rodzinkę i podali: - pomidorowa (mam swój własny przepis) - brioszki z wiśniami i kremem migdałowym (przepis z KS) - faszerowane papryki - chilli con carne Jeden z moich tortów wszedł do kanonu powiedzonek

  • Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?

    Proste i smaczne, faszerowane papryki z mieloną wołowiną, ryżem i kukurydzą to doskonały codzienny rodzinny obiad. To jednodaniowe cudo ma wszystko: sycące białko z wołowiny i ryżu, doskonałe błonnik z kukurydzy w puszkach oraz idealny słodko-pikantny smak sosu pomidorowego z puszki. Zrobienie tego

  • Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?

    Faszerowane papryki to łatwy i przyjemny obiad. Można je przygotować wcześniej i upiec w razie potrzeby. Stanowią również świetne resztki, które można łatwo podgrzać w kuchence mikrofalowej. Mieszanka kurczaka i ryżu sprawia, że ??nadziewane papryki są sycące i zdrowe, a kremowy majonez i curry w

  • Re: Wasze sprawdzone imprezowe pewniaki

    Zapiekane faszerowane papryki, cukinie. Pieczone udka.

  • Faszerowane papryki

    Czy smazycie mięso przed faszerowaniem? Chciałam dziś zrobić, i przejrzałam przepisy i ze zdumieniem widzę, że muszę mięso usmażyć. Myślałam że wymieszam je z ugotowanym ryżem i przyprawami, nadzieję papryki i w piekarniku zapieke i już, a tu widzę że nie ma tak dobrze.

  • Re: Faszerowane papryki

    No I ok, ale bez sensu mówić, że coś nie wyjdzie skoro chciałabyś to robić źle :p Mielony też będzie surowy w środku, jeśli będziesz go smazyć tyle, ile się smaży krwistego steka:p

  • Re: Faszerowane papryki

    Zawsze smażę, nie wyobrażam sobie dawać surowego! -- Don't trust your eyes It's easy to believe them

  • Re: Faszerowane papryki

    Poza tym, po 15 minutach w piekarniku to ta papryka surowa jest :p

Zobacz inne przepisy