Zobacz inne przepisy
Przepis na: Faszerowane papryki
Składniki( cebula ,cynamon ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,koncentrat pomidorowy ,mąka ,olej ,orzeszki ziemne ,papryka ,pieprz ,sól ,wołowina ,żółty ser ):
- 4 różnokolorowe papryki
- 20 dag startego żółtego sera (może być mozzarella lub inny łatwo topliwy)
- łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)
masa mięsna: - 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
- duża cebula drobne posiekana
- łyżka mąki
- 50 dag przecieru pomidorowego
- 2 zmiażdżone żabki czosnku
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis:

Papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i ułóż na blasze. Wypełnij drugą połową masy mięsnej i posyp żółtym serem, a jeśli chcesz, również orzeszkami ziemnymi. Uwaga: wszystkie czynności wstępne możesz wykonać kilka godzin przed planowanym przyjęciem i obie potrawy zapiec dopiero przed podaniem. Nagrzej piekarnik do 200 C. Wstaw zapiekankę na wyższą półkę, a nadziewane papryki na niższą.
Papryki można podać z zieloną sałatą i ciepłą bułką z czosnkiem. Taka bułka jest także wspaniałym dodatkiem do różnych sałat i sałatek. (Długą bułkę kroisz na kromki, smarujesz je masłem zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą, z powrotem zlepiasz bułkę w całość i podgrzewasz w piekarniku, aż będzie ciepła i chrupiąca). Dla dzieci do zapiekanki proponuję zielony groszek.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Faszerowane papryki
Czy smazycie mięso przed faszerowaniem? Chciałam dziś zrobić, i przejrzałam przepisy i ze zdumieniem widzę, że muszę mięso usmażyć. Myślałam że wymieszam je z ugotowanym ryżem i przyprawami, nadzieję papryki i w piekarniku zapieke i już, a tu widzę że nie ma tak dobrze.
-
Re: Faszerowane papryki
No I ok, ale bez sensu mówić, że coś nie wyjdzie skoro chciałabyś to robić źle :p Mielony też będzie surowy w środku, jeśli będziesz go smazyć tyle, ile się smaży krwistego steka:p
-
Re: Faszerowane papryki
Zawsze smażę, nie wyobrażam sobie dawać surowego! -- Don't trust your eyes It's easy to believe them
-
Re: Faszerowane papryki
Poza tym, po 15 minutach w piekarniku to ta papryka surowa jest :p
-
Re: Faszerowane papryki
Ja piekę w silikonowej formie do babki ? nic się nie przewraca :p
-
Re: Faszerowane papryki
Nieortodoksyjna wersja: nie chce mi się bawić w nadziewanie papryk i pilnowanie, aby się nie przewróciły, więc paprykę pokrojoną w kostkę wrzucam do nadzienia z podsmażonym mięsem, zalewam sosem pomidorowym, posypuję mozzarellą i zostawiam rondel przykryty na parę minut, aby mozzarella się roztopiła
-
Re: Faszerowane papryki
Mięso puszcza strasznie dużo wody, potem wrzucam pulpę pomidorową i kolejny płyn. Wszystko trzeba odparować. Dziś robiłam. Duszenie do miękkości cebuli, potem mięso 20 minut z przyprawami, potem pulpa i z 10 minut odparować, ryż miałam ugotowany z wczorajszego obiadu a potem 50 minut w piekarniku.
-
Re: Faszerowane papryki
Podsmażam. Robię wg przepisu Ania.gotuje (szkoda tylko, że opisy są tak rozwleczone).