Przepis na: Faszerowane kurze piersi

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( bu³ka ,jajka ,jogurt ,koper ,kurczak ,mas³o ,olej ,papryka ,pieprz ,sok z cytryny ,sól ,¶mietana ):

  • 2 filety z kurzych piersi
  • sok z po³ówki cytryny
  • sucha bu³eczka
  • pó³ szklanki ¶mietany (¶mietanki lub jogurtu)
  • jajko
  • ³y¿ka posiekanego koperku
  • str±k czerwonej lub ¿ó³tej papryki
  • 1-2 ³y¿eczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)
  • ³y¿ka oleju
  • 2 ³y¿ki mas³a
  • sól i ewentualnie pieprz

Przepis:

Faszerowane kurze piersi
Filety op³ucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp sol± i przyprawami. Paprykê po usuniêciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkê. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem ¿aroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnion± bu³kê namocz w ¶mietanie, po czym wymieszaj na g³adk± masê z ¿ó³tkiem, koperkiem, ³y¿k± mas³a, sol± i przyprawami. Dodaj pokrojon± paprykê.
Ubij na sztywno pianê z bia³ka i mieszaj±c, dodaj j± do farszu. Na³ó¿ po ³y¿ce farszu na rozp³aszczone filety, nastêpnie zepnij je wyka³aczkami i umie¶æ w naczyniu do zapiekania. Na zawini±tkach po³ó¿ kawa³eczki mas³a, skrop je wod±. Nadmiar farszu u³ó¿ obok filetów.
Zapiekaj, a¿ miêso siê zrumieni, w razie potrzeby polewaj±c wod±.
Uwaga: zamiast papryki i koperku mo¿esz wypróbowywaæ i inne dodatki do farszu. Ja na przyk³ad do podstawowej masy dodajê pó³ szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw u¿ywam cynamonu i ga³ki muszkato³owej, a z wierzchu, prócz mas³a, k³adê na filetach odrobinê miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.

Zobacz inne przepisy