Zobacz inne przepisy
Przepis na: Faszerowane kurze piersi
Sk³adniki( bu³ka ,jajka ,jogurt ,koper ,kurczak ,mas³o ,olej ,papryka ,pieprz ,sok z cytryny ,sól ,¶mietana ):
- 2 filety z kurzych piersi
- sok z po³ówki cytryny
- sucha bu³eczka
- pó³ szklanki ¶mietany (¶mietanki lub jogurtu)
- jajko
- ³y¿ka posiekanego koperku
- str±k czerwonej lub ¿ó³tej papryki
- 1-2 ³y¿eczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)
- ³y¿ka oleju
- 2 ³y¿ki mas³a
- sól i ewentualnie pieprz
Przepis:

Filety op³ucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp sol± i przyprawami. Paprykê po usuniêciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkê. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem ¿aroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnion± bu³kê namocz w ¶mietanie, po czym wymieszaj na g³adk± masê z ¿ó³tkiem, koperkiem, ³y¿k± mas³a, sol± i przyprawami. Dodaj pokrojon± paprykê.
Ubij na sztywno pianê z bia³ka i mieszaj±c, dodaj j± do farszu. Na³ó¿ po ³y¿ce farszu na rozp³aszczone filety, nastêpnie zepnij je wyka³aczkami i umie¶æ w naczyniu do zapiekania. Na zawini±tkach po³ó¿ kawa³eczki mas³a, skrop je wod±. Nadmiar farszu u³ó¿ obok filetów.
Zapiekaj, a¿ miêso siê zrumieni, w razie potrzeby polewaj±c wod±.
Uwaga: zamiast papryki i koperku mo¿esz wypróbowywaæ i inne dodatki do farszu. Ja na przyk³ad do podstawowej masy dodajê pó³ szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw u¿ywam cynamonu i ga³ki muszkato³owej, a z wierzchu, prócz mas³a, k³adê na filetach odrobinê miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.
Ubij na sztywno pianê z bia³ka i mieszaj±c, dodaj j± do farszu. Na³ó¿ po ³y¿ce farszu na rozp³aszczone filety, nastêpnie zepnij je wyka³aczkami i umie¶æ w naczyniu do zapiekania. Na zawini±tkach po³ó¿ kawa³eczki mas³a, skrop je wod±. Nadmiar farszu u³ó¿ obok filetów.
Zapiekaj, a¿ miêso siê zrumieni, w razie potrzeby polewaj±c wod±.
Uwaga: zamiast papryki i koperku mo¿esz wypróbowywaæ i inne dodatki do farszu. Ja na przyk³ad do podstawowej masy dodajê pó³ szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw u¿ywam cynamonu i ga³ki muszkato³owej, a z wierzchu, prócz mas³a, k³adê na filetach odrobinê miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.