Przepis na: Faszerowane kurze piersi

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , jajka , jogurt , koper , kurczak , masło , olej , papryka , pieprz , sok z cytryny , sól , śmietana ):

  • 2 filety z kurzych piersi
  • sok z połówki cytryny
  • sucha bułeczka
  • pół szklanki śmietany (śmietanki lub jogurtu)
  • jajko
  • łyżka posiekanego koperku
  • strąk czerwonej lub żółtej papryki
  • 1-2 łyżeczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i ewentualnie pieprz

Przepis:

Faszerowane kurze piersi
Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i przyprawami. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkę. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnioną bułkę namocz w śmietanie, po czym wymieszaj na gładką masę z żółtkiem, koperkiem, łyżką masła, solą i przyprawami. Dodaj pokrojoną paprykę.
Ubij na sztywno pianę z białka i mieszając, dodaj ją do farszu. Nałóż po łyżce farszu na rozpłaszczone filety, następnie zepnij je wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Na zawiniątkach połóż kawałeczki masła, skrop je wodą. Nadmiar farszu ułóż obok filetów.
Zapiekaj, aż mięso się zrumieni, w razie potrzeby polewając wodą.
Uwaga: zamiast papryki i koperku możesz wypróbowywać i inne dodatki do farszu. Ja na przykład do podstawowej masy dodaję pół szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw używam cynamonu i gałki muszkatołowej, a z wierzchu, prócz masła, kładę na filetach odrobinę miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.

Zobacz inne przepisy