Zobacz inne przepisy
Przepis na: Faszerowane kurze piersi
Składniki( bułka ,jajka ,jogurt ,koper ,kurczak ,masło ,olej ,papryka ,pieprz ,sok z cytryny ,sól ,śmietana ):
- 2 filety z kurzych piersi
- sok z połówki cytryny
- sucha bułeczka
- pół szklanki śmietany (śmietanki lub jogurtu)
- jajko
- łyżka posiekanego koperku
- strąk czerwonej lub żółtej papryki
- 1-2 łyżeczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- sól i ewentualnie pieprz
Przepis:

Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i przyprawami. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkę. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnioną bułkę namocz w śmietanie, po czym wymieszaj na gładką masę z żółtkiem, koperkiem, łyżką masła, solą i przyprawami. Dodaj pokrojoną paprykę.
Ubij na sztywno pianę z białka i mieszając, dodaj ją do farszu. Nałóż po łyżce farszu na rozpłaszczone filety, następnie zepnij je wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Na zawiniątkach połóż kawałeczki masła, skrop je wodą. Nadmiar farszu ułóż obok filetów.
Zapiekaj, aż mięso się zrumieni, w razie potrzeby polewając wodą.
Uwaga: zamiast papryki i koperku możesz wypróbowywać i inne dodatki do farszu. Ja na przykład do podstawowej masy dodaję pół szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw używam cynamonu i gałki muszkatołowej, a z wierzchu, prócz masła, kładę na filetach odrobinę miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.
Ubij na sztywno pianę z białka i mieszając, dodaj ją do farszu. Nałóż po łyżce farszu na rozpłaszczone filety, następnie zepnij je wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Na zawiniątkach połóż kawałeczki masła, skrop je wodą. Nadmiar farszu ułóż obok filetów.
Zapiekaj, aż mięso się zrumieni, w razie potrzeby polewając wodą.
Uwaga: zamiast papryki i koperku możesz wypróbowywać i inne dodatki do farszu. Ja na przykład do podstawowej masy dodaję pół szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw używam cynamonu i gałki muszkatołowej, a z wierzchu, prócz masła, kładę na filetach odrobinę miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.