Przepis na: Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cytryna , dynia , gałka muszkatałowa , masło , mąka , mleko , pomidory , sól , żółty ser ):

  • 70 dag dyni obranej pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
  • 4-5 pomidorów
    sos beszamelowy (ok. 2 szklanek):
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki tartego żółtego sera (niekoniecznie)
  • łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
  • sól

Przepis:

Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Dynię pokrój w kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórkę i pokrój w ósemki. Przygotuj sos beszamelowy: masło rozpuść na małym ogniu, mieszając, dodaj mąkę, a gdy powstanie jednolita masa, wlej powoli mleko, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Kiedy sos się zagęści, dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową i sól, po czym zdejmij go z ognia.
Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia. Ułóż na nim kawałki dyni i pomidorów, zalej resztą sosu i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut, aż dynia zmięknie (ale się nie rozgotuje). Jeśli chcesz, po 15-20 minutach posyp wierzch tartym serem - samym lub wymieszanym z tartą bułką - i trzymaj w piekarniku, aż na powierzchni wytworzy się zrumieniona skorupka.

Zobacz inne przepisy