Zobacz inne przepisy
Przepis na: Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem
Składniki( bułka tarta ,cytryna ,dynia ,gałka muszkatałowa ,masło ,mąka ,mleko ,pomidory ,sól ,żółty ser ):
- 70 dag dyni obranej pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
- 4-5 pomidorów
sos beszamelowy (ok. 2 szklanek): - 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 łyżki tartego żółtego sera (niekoniecznie)
- łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
- sól
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Dynię pokrój w kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórkę i pokrój w ósemki. Przygotuj sos beszamelowy: masło rozpuść na małym ogniu, mieszając, dodaj mąkę, a gdy powstanie jednolita masa, wlej powoli mleko, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Kiedy sos się zagęści, dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową i sól, po czym zdejmij go z ognia.
Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia. Ułóż na nim kawałki dyni i pomidorów, zalej resztą sosu i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut, aż dynia zmięknie (ale się nie rozgotuje). Jeśli chcesz, po 15-20 minutach posyp wierzch tartym serem - samym lub wymieszanym z tartą bułką - i trzymaj w piekarniku, aż na powierzchni wytworzy się zrumieniona skorupka.
Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia. Ułóż na nim kawałki dyni i pomidorów, zalej resztą sosu i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut, aż dynia zmięknie (ale się nie rozgotuje). Jeśli chcesz, po 15-20 minutach posyp wierzch tartym serem - samym lub wymieszanym z tartą bułką - i trzymaj w piekarniku, aż na powierzchni wytworzy się zrumieniona skorupka.