Zobacz inne przepisy
Przepis na: Dynia z jabłkami i cebulą (bez glutenu i mleka)
Składniki( cebula ,dynia ,jabłka ,kminek ,kminek ,olej ,sól ):
- pół kg dyni obranej pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
- 1-2 cebule
- 3-4 jabłka
- 2 łyżeczki cuminu (kminu rzymskiego) lub kminku
- sól
- olej do smażenia
Przepis:

Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka rozdrobnij i wraz z pokrojoną na kawałki dynią dorzuć do cebuli. Dodaj sól i przyprawę. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw. Nie muszą się one całkiem rozgotowywać, chyba że chcesz uzyskać papkę. Jeśli dolejesz trochę wody i zmiksujesz, będziesz mieć zupę.
Uwaga: Purée z samej dyni (gotowanej lub pieczonej) może być podawane zamiast ziemniaków z białym mięsem.
Uwaga: Purée z samej dyni (gotowanej lub pieczonej) może być podawane zamiast ziemniaków z białym mięsem.