Przepis na: Dynia z jabłkami i cebulą (bez glutenu i mleka)

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , dynia , jabłka , kminek , kminek , olej , sól ):

  • pół kg dyni obranej pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
  • 1-2 cebule
  • 3-4 jabłka
  • 2 łyżeczki cuminu (kminu rzymskiego) lub kminku
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis:

Dynia z jabłkami i cebulą (bez glutenu i mleka)
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka rozdrobnij i wraz z pokrojoną na kawałki dynią dorzuć do cebuli. Dodaj sól i przyprawę. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw. Nie muszą się one całkiem rozgotowywać, chyba że chcesz uzyskać papkę. Jeśli dolejesz trochę wody i zmiksujesz, będziesz mieć zupę.
Uwaga: Purée z samej dyni (gotowanej lub pieczonej) może być podawane zamiast ziemniaków z białym mięsem.