Zobacz inne przepisy
Przepis na: Drób z porzeczkami
Składniki( cebula ,cukier ,cynamon ,czerwona porzeczka ,goździki ,jabłka ,kurczak ,kurczak,indyk ,masło ,olej ,pieprz ,rozmaryn ,sól ):
- ok. 50 dag drobiu bez kości lub cały kurczak
- cebula
- 2 szklanki czerwonych porzeczek bez łodyżek
- 1-2 jabłka
- łyżeczka rozmarynu albo pół łyżeczki goździków
- i pół łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru
- pieprz
- sól
- łyżka masła
- olej do smażenia
Przepis:

Mięso pokrój na porcje, (z kurczaka usuń tłuszcz i inne zbyteczne części) Cebulę posiekaj, jabłka obierz i po odrzuceniu gniazda nasiennego. Na rozgrzany na patelni lub w rondlu olej wrzuć kawałki drobiu wraz z cebulą i lekko podsmażaj, aż mięso nabierze beżowego koloru, a cebula się zeszkli. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolej nieco wody. Dodaj masło ewentualnie dopraw sos.