Przepis na: Drób z porzeczkami

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cukier , cynamon , czerwona porzeczka , goździki , jabłka , kurczak , kurczak,indyk , masło , olej , pieprz , rozmaryn , sól ):

  • ok. 50 dag drobiu bez kości lub cały kurczak
  • cebula
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek bez łodyżek
  • 1-2 jabłka
  • łyżeczka rozmarynu albo pół łyżeczki goździków
  • i pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Przepis:

Drób z porzeczkami
Mięso pokrój na porcje, (z kurczaka usuń tłuszcz i inne zbyteczne części) Cebulę posiekaj, jabłka obierz i po odrzuceniu gniazda nasiennego. Na rozgrzany na patelni lub w rondlu olej wrzuć kawałki drobiu wraz z cebulą i lekko podsmażaj, aż mięso nabierze beżowego koloru, a cebula się zeszkli. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolej nieco wody. Dodaj masło ewentualnie dopraw sos.