Przepis na: Drożdżowy placek ze śliwkami
Zgłoś błąd
- 75 dag węgierek
- 2 i pół szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 łyżki masła
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
- olej do wysmarowania formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
- cukier puder do posypania
Przepis:
Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru, dodaj 2 łyżki mąki, nieco mleka, wymieszaj i pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodaj pozostałe składniki ciasta, prócz masła. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrabiaj starannie dłonią. Stopniowo wlewaj stopione masło i wyrabiaj ciasto dalej, aż zacznie odstawać od dłoni. Przygotuj blachę, wyłóż na nią równomiernie ciasto. Wciśnij w nie połówki śliwek (skórką na dół) i poczekaj, aż ciasto wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Placek piecz, aż nabierze złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika posyp go cukrem pudrem. Możesz go też uświetnić bitą śmietaną.