Zobacz inne przepisy
Przepis na: Drobiowe bitki w sosie cytrusowym
Składniki( cytryna ,jogurt ,kurczak ,masło ,mąka ,olej ,olej ,pieprz ,rozmaryn ,ryż ,sok pomarańczowy ,sól ,śmietana ):
- 40 dag kurzych filetów
- 2-3 łyżki mąki
- łyżka rozmarynu
- sok wyciśnięty z pomarańczy lub cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- pół szklanki śmietany lub jogurtu (niekoniecznie)
- szklanka ryżu
- łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz
Przepis:

Wstaw wodę na ryż. Olej rozgrzewaj na patelni. Mięso oczyść z błonek i chrząstek, podziel na mniejsze kawałki i jeśli bitki mają być większe, pobij je lekko tłuczkiem. Możesz też oprószyć je mąką. Umieść kotleciki na patelni, posól je, posyp przyprawami. Lekko, z obu stron, podsmażaj. Łyżkę oleju wlej do rondelka, podgrzej, wsyp ryż, zamieszaj, wlej do niego wrzątek, posól, przykryj i pozostaw na bardzo małym ogniu. Do mięsa dodaj masło i cytrusowy sok. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolej soku lub wody. Zanim obie rzeczy będą gotowe, masz chwilę czasu na przyrządzenie surówki (np. zetrzyj marchew i jabłko, dodaj soku z cytryny, cukru i soli) lub zielonej sałaty. Jeśli chcesz, na koniec zapraw na patelni filety śmietaną lub jogurtem.