Zobacz inne przepisy
Przepis na: Domowy budyń
Składniki( cukier ,cytryna ,esencja zapachowa ,jagody ,jajka ,kakao ,karmel ,masło ,mąka pszenna ,mąka ziemniaczana ,mleko ,orzechy ,owoce ,rodzynki ):
- 2 szklanki mleka
- 2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
- 1-2 żółtka (niekoniecznie)
- 1-2 łyżki masła (niekoniecznie)
dodatki smakowe do wyboru - np. łyżka kakao
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 łyżki karmelu
- szklanka surowych owoców jagodowych lub dowolnych owoców z kompotu.
Przepis:
Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli użyjesz mniej mąki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz traktować jako sos do polania miękkich owoców. Budyń z czterema łyżkami mąki będzie na tyle gęsty, że możesz go wylać do zwilżonej salaterki lub kilku miseczek, a po zastygnięciu wyrzucić do góry nogami na talerze i podawać polany syropem owocowym lub konfiturą. Jeśli użyjesz mąki ziemniaczanej, budyń mogą jeść także dzieci na diecie bezglutenowej.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: A może wątek kulinarny XVI
Domowy budyń
-
Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?
Domowy budyń https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/brhrtEZ44TutFG7ZX.jpg
-
Re: Pączki, faworki i inne drobne ciasteczka
Na skróty użyj błyskawicznego budyniu waniliowego. Można je wypełnić domowym budyniem waniliowym lub domowym kremem cukierniczym . Doskonałym nadzieniem będzie także gęsty budyń czekoladowy lub gęsty dżem. Lub napełnij połowę pączków jednym nadzieniem, a połowę drugim, dla urozmaicenia.
-
Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844
Na skróty użyj błyskawicznego budyniu waniliowego. Można je wypełnić domowym budyniem waniliowym lub domowym kremem cukierniczym . Doskonałym nadzieniem będzie także gęsty budyń czekoladowy lub gęsty dżem. Lub napełnij połowę pączków jednym nadzieniem, a połowę drugim, dla urozmaicenia.
-
Re: Górą jednak modra kapusta
Na skróty użyj błyskawicznego budyniu waniliowego. Można je wypełnić domowym budyniem waniliowym lub domowym kremem cukierniczym . Doskonałym nadzieniem będzie także gęsty budyń czekoladowy lub gęsty dżem. Lub napełnij połowę pączków jednym nadzieniem, a połowę drugim, dla urozmaicenia.
-
Re: A może wątek kulinarny XVI
DOMOWY BUDYŃ 0,5 l mleka 2 łyżki cukru Cukier waniliowy Kilka kropli aromatu waniliowego 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z pół litra mleka odlej szklankę, wlej do miseczki, dodaj żółtka, aromat, mąkę i zmiksuj mikserem na gładko . Resztę mleka zagotuj z cukrem, do
-
Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?
DOMOWY BUDYŃ 0,5 l mleka 2 łyżki cukru Cukier waniliowy Kilka kropli aromatu waniliowego 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z pół litra mleka odlej szklankę, wlej do miseczki, dodaj żółtka, aromat, mąkę i zmiksuj mikserem na gładko . Resztę mleka zagotuj z cukrem, do
-
Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?
DOMOWY BUDYŃ 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 laska wanilii 1 łyżeczka masła szczypta soli 300 ml mleka przelej do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii. Pozostałe 200 ml mleka przelej do