Zobacz inne przepisy
Przepis na: Domowy budyń
Składniki( cukier ,cytryna ,esencja zapachowa ,jagody ,jajka ,kakao ,karmel ,masło ,mąka pszenna ,mąka ziemniaczana ,mleko ,orzechy ,owoce ,rodzynki ):
- 2 szklanki mleka
- 2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
- 1-2 żółtka (niekoniecznie)
- 1-2 łyżki masła (niekoniecznie)
dodatki smakowe do wyboru - np. łyżka kakao
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 łyżki karmelu
- szklanka surowych owoców jagodowych lub dowolnych owoców z kompotu.
Przepis:

Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli użyjesz mniej mąki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz traktować jako sos do polania miękkich owoców. Budyń z czterema łyżkami mąki będzie na tyle gęsty, że możesz go wylać do zwilżonej salaterki lub kilku miseczek, a po zastygnięciu wyrzucić do góry nogami na talerze i podawać polany syropem owocowym lub konfiturą. Jeśli użyjesz mąki ziemniaczanej, budyń mogą jeść także dzieci na diecie bezglutenowej.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: NIE TYLKO KUCHENNE REWOLUCJE
DOMOWY BUDYŃ 2 szklanek mleko 3,2% 3 sztuki żółtko jajka 3 łyżeczki cukier 30 g skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka masło 1 laska wanilia Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, za pomocą noża wyjmij nasiona i dodaj do rondelka. Do
-
Re: A może wątek kulinarny XV
DOMOWY BUDYŃ 2 szklanek mleko 3,2% 3 sztuki żółtko jajka 3 łyżeczki cukier 30 g skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka masło 1 laska wanilia Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, za pomocą noża wyjmij nasiona i dodaj do rondelka. Do
-
Re: WĄTKI DOTYCZĄCE KUCHNI I PRZEPISÓW KULINARNYC
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY 2 szklanki mleka (około 500 ml) 1 łyżka masła 3,5 łyżki cukru waniliowego pół laski wanilii 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 żółtka 1,5 szklanki mleka podgrzewamy z masłem, cukrem i wanilią, doprowadzamy do zagotowania. Pozostałe pół szklanki mleka
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarne IV
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY 2 szklanki mleka (około 500 ml) 1 łyżka masła 3,5 łyżki cukru waniliowego pół laski wanilii 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 żółtka 1,5 szklanki mleka podgrzewamy z masłem, cukrem i wanilią, doprowadzamy do zagotowania. Pozostałe pół szklanki mleka
-
Re: TŁUSTY CZWARTEK
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY 2 szklanki mleka (około 500 ml) 1 łyżka masła 3,5 łyżki cukru waniliowego pół laski wanilii 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 żółtka 1,5 szklanki mleka podgrzewamy z masłem, cukrem i wanilią, doprowadzamy do zagotowania. Pozostałe pół szklanki mleka
-
Re: Żeby mnie się chciało, tak jak mi się nie chc
Nie pomogę. Mam długi weekend, więc poza wstawieniem mięsa do piekarnika szarpnęłam się li I jedynie na domowy budyń, żeby wykorzystać mleko. Poza tym ematka, książka, serial
-
Re: Żeby mnie się chciało, tak jak mi się nie chc
> więc poza wstawieniem mięsa do piekarnika szarpnęłam się li I jedynie na domowy budyń, żeby wykorzystać mleko Budyń! Lata świetlne nie jadłam! (idę robić ten testowy trening, spalać orzeszki. I paczkę ciastek) :D -- the outdoors is my playground
-
Re: Pyszne i zdrowe słodycze domowe
Domowe sezamki ( rozgrzewam miód, sypię sezam, gdy powstaje gęsta masa wykładam na papier do pieczenia, przykładam drugim i wałkuję, kroję ciepłe i pozwalam zastygnąć. Domowe krówki, batony energetyczne , suszone owoce, domowe budynie i kisiele.