Przepis na: Domowy budyń

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cytryna ,esencja zapachowa ,jagody ,jajka ,kakao ,karmel ,masło ,mąka pszenna ,mąka ziemniaczana ,mleko ,orzechy ,owoce ,rodzynki ):

  • 2 szklanki mleka
  • 2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • 1-2 żółtka (niekoniecznie)
  • 1-2 łyżki masła (niekoniecznie)
    dodatki smakowe do wyboru
  • np. łyżka kakao
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 łyżki karmelu
  • szklanka surowych owoców jagodowych lub dowolnych owoców z kompotu.

Przepis:

Domowy budyń
Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i zapach. Powoli, stale mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia. Teraz możesz domieszać do niego żółtka lub masło (bądź jedno i drugie). Jeśli chcesz zrobić budyń o smaku innym niż waniliowy, dodatki (z wyjątkiem kakao, które trzeba zagotować z mlekiem) dokładaj po zdjęciu go z ognia.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli użyjesz mniej mąki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz traktować jako sos do polania miękkich owoców. Budyń z czterema łyżkami mąki będzie na tyle gęsty, że możesz go wylać do zwilżonej salaterki lub kilku miseczek, a po zastygnięciu wyrzucić do góry nogami na talerze i podawać polany syropem owocowym lub konfiturą. Jeśli użyjesz mąki ziemniaczanej, budyń mogą jeść także dzieci na diecie bezglutenowej.

Domowy budyń - Zdjęcia

Domowy budyń - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może wątek kulinarny XVI

    Domowy budyń

  • Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?

    Domowy budyń https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/brhrtEZ44TutFG7ZX.jpg

  • Re: Pączki, faworki i inne drobne ciasteczka

    Na skróty użyj błyskawicznego budyniu waniliowego. Można je wypełnić domowym budyniem waniliowym lub domowym kremem cukierniczym . Doskonałym nadzieniem będzie także gęsty budyń czekoladowy lub gęsty dżem. Lub napełnij połowę pączków jednym nadzieniem, a połowę drugim, dla urozmaicenia.

  • Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844

    Na skróty użyj błyskawicznego budyniu waniliowego. Można je wypełnić domowym budyniem waniliowym lub domowym kremem cukierniczym . Doskonałym nadzieniem będzie także gęsty budyń czekoladowy lub gęsty dżem. Lub napełnij połowę pączków jednym nadzieniem, a połowę drugim, dla urozmaicenia.

  • Re: Górą jednak modra kapusta

    Na skróty użyj błyskawicznego budyniu waniliowego. Można je wypełnić domowym budyniem waniliowym lub domowym kremem cukierniczym . Doskonałym nadzieniem będzie także gęsty budyń czekoladowy lub gęsty dżem. Lub napełnij połowę pączków jednym nadzieniem, a połowę drugim, dla urozmaicenia.

  • Re: A może wątek kulinarny XVI

    DOMOWY BUDYŃ 0,5 l mleka 2 łyżki cukru Cukier waniliowy Kilka kropli aromatu waniliowego 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z pół litra mleka odlej szklankę, wlej do miseczki, dodaj żółtka, aromat, mąkę i zmiksuj mikserem na gładko . Resztę mleka zagotuj z cukrem, do

  • Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?

    DOMOWY BUDYŃ 0,5 l mleka 2 łyżki cukru Cukier waniliowy Kilka kropli aromatu waniliowego 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z pół litra mleka odlej szklankę, wlej do miseczki, dodaj żółtka, aromat, mąkę i zmiksuj mikserem na gładko . Resztę mleka zagotuj z cukrem, do

  • Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?

    DOMOWY BUDYŃ 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 laska wanilii 1 łyżeczka masła szczypta soli 300 ml mleka przelej do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii. Pozostałe 200 ml mleka przelej do

Zobacz inne przepisy