Przepis na: Domowy budyń

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cytryna , esencja zapachowa , jagody , jajka , kakao , karmel , masło , mąka pszenna , mąka ziemniaczana , mleko , orzechy , owoce , rodzynki ):

  • 2 szklanki mleka
  • 2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • 1-2 żółtka (niekoniecznie)
  • 1-2 łyżki masła (niekoniecznie)
    dodatki smakowe do wyboru
  • np. łyżka kakao
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 łyżki karmelu
  • szklanka surowych owoców jagodowych lub dowolnych owoców z kompotu.

Przepis:

Domowy budyń
Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i zapach. Powoli, stale mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia. Teraz możesz domieszać do niego żółtka lub masło (bądź jedno i drugie). Jeśli chcesz zrobić budyń o smaku innym niż waniliowy, dodatki (z wyjątkiem kakao, które trzeba zagotować z mlekiem) dokładaj po zdjęciu go z ognia.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli użyjesz mniej mąki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz traktować jako sos do polania miękkich owoców. Budyń z czterema łyżkami mąki będzie na tyle gęsty, że możesz go wylać do zwilżonej salaterki lub kilku miseczek, a po zastygnięciu wyrzucić do góry nogami na talerze i podawać polany syropem owocowym lub konfiturą. Jeśli użyjesz mąki ziemniaczanej, budyń mogą jeść także dzieci na diecie bezglutenowej.

Domowy budyń - Zdjęcia

Domowy budyń - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kupowane ciasta - samo zlo, a domowe to co?

    Używanej przez kogo? Ja nie używam, nigdy w życiu nie kupiłam kostki margaryny, kremów na budyniu nie robię w zasadzie, a nawet jeśli, to domowy budyń robi się banalnie...

  • Re: Śniadanie dla dwulatki

    pochrupania i troche miodu albo dzemu domowego obok na talerzu. Do tego herbata owocowa i kakao. A moze sprobuj z domowym budyniem? Syn jada chetnie na podwieczorek albo lekka kolacje. Jesli do mleka i maki doda sie jeszcze zoltko, tez moze byc calkiem pozywne na sniadanie. Sprawdzaja sie u nas tez

  • Re: Rzekomo "zdrowsze" zamienniki

    Zapewne chodzi o to, że zarówno melasa, jak i miód mają witaminy i inne cenne mikroelementy, a biały cukier to tylko puste kalorie. Więc jak już czymś słodzić, a czasami słodzić trzeba choćby wspomniany domowy budyń, to lepiej melasą niż białym cukrem.

  • Re: Co zmienisz w domu młodego polskiego milioner

    ilości: glutenu, białek jaja kurzego, białek mleka. www.cykoria.pl/402,budyn-o-smaku-cytrynowym.html Ale można znaleźć przepisy na domowy budyń cytrynowy z mlekiem

  • Jak zrobić dobry domowy budyń?

    Nie ma to jak smaki z dzieciństwa! Jak zabrać się za smaczny budyń? Przecież niedługo jesień.. czas na ciepłe i rozkoszne desery! A zatem od czego zacząć? www.kreatywna.pl/styl-

  • Re: Budynie, galaeretki...

    Tak, bo te z proszku są paskudne. Robię też domowe soki, dżemy, przecier pomidorowy itd. Smak jest obłędny, zwłaszcza jak zrobisz domowy budyń z laska wanilii, jest pełen ziarenek i smaczniejszy. :) Do tego kruchy spod i truskawki w ósemki.

  • Re: Pytanie do wegan

    " ciasta niż biszkopty). albo daje się do potraw wg przepisu, nawet, jeśli można ograniczyć (jak w domowym budyniu). albo podkarmia się psa. generalnie, walczę ze skłonnością, żeby na co dzień robić jedzenie "z zapasem", jajka to tylko jeden składnik, którego dotąd nadużywałam.

  • Re: Budynie, galaeretki...

    Jak dzieci były małe, to czasem robiłam np. kisiel z soku, budyń domowy. Nie ma z tym dużo roboty, ale że dzieci wolą wypić sok, a budyń raz na ruski rok, to kupuję gotowce - o z grozo te co nawet zagotować nie trzeba. Domowy budyń jest pyszny, o ile zagęści się skrobią kukurydzianą

Zobacz inne przepisy