Przepis na: Domowy budyń

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cytryna ,esencja zapachowa ,jagody ,jajka ,kakao ,karmel ,masło ,mąka pszenna ,mąka ziemniaczana ,mleko ,orzechy ,owoce ,rodzynki ):

  • 2 szklanki mleka
  • 2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • 1-2 żółtka (niekoniecznie)
  • 1-2 łyżki masła (niekoniecznie)
    dodatki smakowe do wyboru
  • np. łyżka kakao
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 łyżki karmelu
  • szklanka surowych owoców jagodowych lub dowolnych owoców z kompotu.

Przepis:

Domowy budyń
Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i zapach. Powoli, stale mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia. Teraz możesz domieszać do niego żółtka lub masło (bądź jedno i drugie). Jeśli chcesz zrobić budyń o smaku innym niż waniliowy, dodatki (z wyjątkiem kakao, które trzeba zagotować z mlekiem) dokładaj po zdjęciu go z ognia.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli użyjesz mniej mąki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz traktować jako sos do polania miękkich owoców. Budyń z czterema łyżkami mąki będzie na tyle gęsty, że możesz go wylać do zwilżonej salaterki lub kilku miseczek, a po zastygnięciu wyrzucić do góry nogami na talerze i podawać polany syropem owocowym lub konfiturą. Jeśli użyjesz mąki ziemniaczanej, budyń mogą jeść także dzieci na diecie bezglutenowej.

Domowy budyń - Zdjęcia

Domowy budyń - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Żeby mnie się chciało, tak jak mi się nie chc

    Nie pomogę. Mam długi weekend, więc poza wstawieniem mięsa do piekarnika szarpnęłam się li I jedynie na domowy budyń, żeby wykorzystać mleko. Poza tym ematka, książka, serial

  • Re: Żeby mnie się chciało, tak jak mi się nie chc

    > więc poza wstawieniem mięsa do piekarnika szarpnęłam się li I jedynie na domowy budyń, żeby wykorzystać mleko Budyń! Lata świetlne nie jadłam! (idę robić ten testowy trening, spalać orzeszki. I paczkę ciastek) :D -- the outdoors is my playground

  • Re: Pyszne i zdrowe słodycze domowe

    Domowe sezamki ( rozgrzewam miód, sypię sezam, gdy powstaje gęsta masa wykładam na papier do pieczenia, przykładam drugim i wałkuję, kroję ciepłe i pozwalam zastygnąć. Domowe krówki, batony energetyczne , suszone owoce, domowe budynie i kisiele.

  • Re: Kupowane ciasta - samo zlo, a domowe to co?

    Używanej przez kogo? Ja nie używam, nigdy w życiu nie kupiłam kostki margaryny, kremów na budyniu nie robię w zasadzie, a nawet jeśli, to domowy budyń robi się banalnie...

  • Jak zrobić dobry domowy budyń?

    Nie ma to jak smaki z dzieciństwa! Jak zabrać się za smaczny budyń? Przecież niedługo jesień.. czas na ciepłe i rozkoszne desery! A zatem od czego zacząć? www.kreatywna.pl/styl-

  • Domowy budyń

    nareszcie znalazłam przepis na domowy budyń!!

  • Re: Domowy budyń

    Gość portalu: ewelina napisał(a): > nareszcie znalazłam przepis na domowy budyń!! To nie jest BUDYŃ, tylko kisiel mleczny. Tak się ta potrawa nazywa w kuchnii polskiej.

  • Re: Rzekomo "zdrowsze" zamienniki

    Zapewne chodzi o to, że zarówno melasa, jak i miód mają witaminy i inne cenne mikroelementy, a biały cukier to tylko puste kalorie. Więc jak już czymś słodzić, a czasami słodzić trzeba choćby wspomniany domowy budyń, to lepiej melasą niż białym cukrem.

Zobacz inne przepisy