Przepis na: Dipy jogurtowe
Zgłoś błąd
- 20-30 dag naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego naturalnego jogurtu
- sól i pieprz
- dodatki smakowe do wyboru: 1-2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (pietruszki koperku bazylii tymianku szczypiorku) lub łyżka ulubionych suszonych ziół
- łyżeczka curry
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1-2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezu
Przepis:
Dip to gęsty sos do maczania warzyw, czipsów, ryżowych wafli. Naprawdę łatwo go zrobić: wystarczy wymieszać serek lub jogurt z wybranym dodatkiem (lub dodatkami). Można to zrobić na pikniku. Jeśli przygotowujesz dip w domu, możesz użyć także drobno posiekanej wędliny, wędzonego łososia (lub innej ryby) czy zmielonego jajka na twardo.
Najefektowniej będzie, jeśli przyrządzisz dipy o kilku smakach i kolorach. Do maczania zabierz umyte i pokrojone warzywa: młode marchewki, kalafior, seler naciowy, kalarepkę, ogórki (świeże lub kiszone), rzodkiewki, kolorowe strąki papryki, pomidorki koktajlowe.