Przepis na: Dipy jogurtowe

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia ,curry ,czosnek ,jogurt ,keczup ,koperek ,majonez ,natka pietruszki ,pieprz ,serek homogenizowany ,sól ,szczypiorek ,tymianek ):

  • 20-30 dag naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego naturalnego jogurtu
  • sól i pieprz
  • dodatki smakowe do wyboru: 1-2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (pietruszki koperku bazylii tymianku szczypiorku) lub łyżka ulubionych suszonych ziół
  • łyżeczka curry
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu

Przepis:

Dipy jogurtowe
Dip to gęsty sos do maczania warzyw, czipsów, ryżowych wafli. Naprawdę łatwo go zrobić: wystarczy wymieszać serek lub jogurt z wybranym dodatkiem (lub dodatkami). Można to zrobić na pikniku. Jeśli przygotowujesz dip w domu, możesz użyć także drobno posiekanej wędliny, wędzonego łososia (lub innej ryby) czy zmielonego jajka na twardo.
Najefektowniej będzie, jeśli przyrządzisz dipy o kilku smakach i kolorach. Do maczania zabierz umyte i pokrojone warzywa: młode marchewki, kalafior, seler naciowy, kalarepkę, ogórki (świeże lub kiszone), rzodkiewki, kolorowe strąki papryki, pomidorki koktajlowe.

Dipy jogurtowe - Zdjęcia

Dipy jogurtowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Składniki na dip: 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica 2 ząbki czosnku sól do smaku Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dip Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno z dipem

  • Re: ciekawe salatki z kaszami

    . Do tego wrzucam co mam warzywnego akurat w domu Kasza wiejska jest fajna na zimno z ogórkiem, papryka, groszkiem, kukurydza i można ją zalać dipem jogurtowym albo sok z cytryny+oliwa+musztarda Raz zrobiłam ja też na podobieństwo chilli con carne. Papryka, kukurydza, cebula na patelnie, przyprawić

  • Re: czerwiec - 22

    ..:-( Stary podlaczyl sie do meze , ja skubnelam 5 chipsow ze swietnym dipem jogurtowym , troche jego salatki i dosc.Stary jest fanem rybek , ja srednio.Ilez razy mowilam mu ,ze rybki w tureckiej w Londku to wielki mistake :-D W Turcji , nad morzem - o ...tak!

  • Re: Nietypowy wątek kulinarny

    dokładnie odciskamy z wody. W misce łączymy cukinię, mąkę, jajko, parmezan i czosnek, odprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto, tworząc małe placuszki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy natychmiast z dipem jogurtowym lub śmietaną.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    FALAFEL I DIP JOGURTOWY ciecierzyca 200 g marchewka 300 g cebula 80 g kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka tahini 4 łyżki stołowe cytryna 1 szt. jajka 1 szt. bułka tarta 50 g sól 1.5 łyżeczki pieprz 1 szczypta panko 2 łyżki stołowe olej 200 ml jogurt

  • Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ

    FALAFEL I DIP JOGURTOWY ciecierzyca 200 g marchewka 300 g cebula 80 g kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka tahini 4 łyżki stołowe cytryna 1 szt. jajka 1 szt. bułka tarta 50 g sól 1.5 łyżeczki pieprz 1 szczypta panko 2 łyżki stołowe olej 200 ml jogurt

  • Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ

    FALAFEL I DIP JOGURTOWY ciecierzyca 200 g marchewka 300 g cebula 80 g kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka tahini 4 łyżki stołowe cytryna 1 szt. jajka 1 szt. bułka tarta 50 g sól 1.5 łyżeczki pieprz 1 szczypta panko 2 łyżki stołowe olej 200 ml jogurt

Zobacz inne przepisy