Przepis na: Deserowa zupa owocowa

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cynamon , cytryna , jabłka , mąka ziemniaczana , morele , rodzynki , śliwki , woda ):

  • po 3/4 filiżanki suszonych moreli i suszonych śliwek
  • 6 filiżanek zimnej wody
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1 gruby plasterek cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 filiżanka cukru
  • 2 łyżki sułtanek
  • 1 łyżka koryntek
  • 1 duże kwaśne jabłko (obrane
  • bez gniazda nasiennego) pokrojone na plasterki o grubości 1 cm

Przepis:

Deserowa zupa owocowa
Suszone owoce namocz w 1,5 l wody (w rondelku o poj. 3 litrów, koniecznie ze stali szlachetnej lub emaliowanym). Dodaj cynamon, cytrynę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj, zagotuj na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień, ciągle mieszając, podgrzewaj około 10 minut. Dodaj sułtanki i koryntki oraz jabłko, podgrzewaj jeszcze 5 minut. Wlej do wazy, ostudź, usuń cynamon. Tę zupę - wbrew nazwie - podaje się na deser.