Zobacz inne przepisy
Przepis na: Deserowa zupa owocowa
Sk³adniki( cukier ,cynamon ,cytryna ,jab³ka ,m±ka ziemniaczana ,morele ,rodzynki ,¶liwki ,woda ):
- po 3/4 fili¿anki suszonych moreli i suszonych ¶liwek
- 6 fili¿anek zimnej wody
- 1 kawa³ek cynamonu
- 1 gruby plasterek cytryny
- 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
- 1 fili¿anka cukru
- 2 ³y¿ki su³tanek
- 1 ³y¿ka koryntek
- 1 du¿e kwa¶ne jab³ko (obrane
- bez gniazda nasiennego) pokrojone na plasterki o grubo¶ci 1 cm
Przepis:

Suszone owoce namocz w 1,5 l wody (w rondelku o poj. 3 litrów, koniecznie ze stali szlachetnej lub emaliowanym). Dodaj cynamon, cytrynê, cukier oraz m±kê ziemniaczan±. Wymieszaj, zagotuj na mocnym ogniu. Zmniejsz ogieñ, ci±gle mieszaj±c, podgrzewaj oko³o 10 minut. Dodaj su³tanki i koryntki oraz jab³ko, podgrzewaj jeszcze 5 minut. Wlej do wazy, ostud¼, usuñ cynamon. Tê zupê - wbrew nazwie - podaje siê na deser.