Przepis na: Deser z rabarbarem i kruszonką

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier , cynamon , jajka , masło , mąka , mąka , olej , rabarbar ):

  • 3-4 szklanki rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałeczki
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka cynamonu
    kruszonka:
  • 5 dag masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Deser z rabarbarem i kruszonką
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Utrzyj cukier z jajkiem, dodaj mąkę i cynamon, na koniec wymieszaj tę masę z rabarbarem i przełóż do formy. Wymieszaj ze sobą składniki kruszonki, po czym posyp nią masę rabarbarową. Piecz ok. 30 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. Podawaj na ciepło lub zimno, ewentualnie z dodatkiem bitej śmietany.
Uwaga: W obu deserach rabarbar możesz zastąpić innymi sezonowymi owocami (jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami), słodząc odpowiednio więcej lub mniej.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Deser z rabarbarem i kruszonką

    ja tez zrobiłam to ciasto-deser (juz ostygło). bardzo smaczne. tylko nie wykladajcie formy folia aluminiowa - troche trudno zdjac z niej ciasto:)-> spód się karmelizuje. poza tym pycha! słodziutkie i lekkie no i tak szybko je przygotowałam.... super

  • Deser z rabarbarem i kruszonką

    Rewelacja !!! Właśnie się zajadamy... zamiast rabarbaru : dwa banany, dwie gruszki, szklanka mrożonych wiśni.Pycha !!!

  • Deser z rabarbarem i kruszonką

    Rewelacja !!! Właśnie się zajadamy... zamiast rabarbaru : dwa banany, dwie gruszki, szklanka mrożonych wiśni.Pycha !!!