Przepis na: Deser z kaszy jaglanej
Zgłoś błąd
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka
- szklanka wody
- 2 łyżki masła
- szklanka cukru
- 3-4 jajka
- esencja waniliowa lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
- garść rodzynków
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany lub stopionego masła
- olej i bułka tarta do formy (bezgl.)
- do przybrania: konfitura albo syrop owocowy
Przepis:
Mleko zmieszaj z wodą, posól, dodaj odrobinę masła i doprowadź do wrzenia. Wrzuć kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Poczekaj, aż trochę ostygnie. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do kaszy. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z kaszą i rodzynkami. Przełóż masę do formy, wierzch posmaruj śmietaną lub skrop stopionym masłem. Piecz 30 min, aż utworzy się rumiana skorupka. Tuż przed podaniem udekoruj zapiekankę konfiturą lub polej syropem i ewentualnie śmietaną.
Uwaga: deser można urozmaicić owocami: wydrylowane śliwki (świeże lub mrożone) albo poszatkowane jabłka miesza się z cukrem i cynamonem i układa w formie naprzemian z kaszą, a następnie zapieka.