Przepis na: Delikatny i puszysty sernik

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , budyń , cukier , esencja waniliowa , jajka , mąka ziemniaczana , mleko , olej , śmietana , twaróg ):

  • kruchy spód
  • 120 dag mielonego niekwaśnego twarogu
  • pół szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag (pojemniczek) śmietany 12%
  • szklanka oleju
  • 2 budynie waniliowe lub 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • zapach waniliowy
  • 3/4 szklanki bakalii (rodzynków kandyzowanych owoców pokrojonych w drobną kosteczkę posiekanych drobno orzechów)

Przepis:

Delikatny i puszysty sernik
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Jeśli kruchy spód jest surowy, lekko go podpiecz. Wszystkie składniki, z wyjątkiem 5 białek oraz pół szklanki cukru, wkładaj po kolei do miski i staranie miksuj na jednolitą masę. Wymieszaj masę z bakaliami i wylej ją na kruchy spód. Włóż ciasto do piekarnika. Ubij na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru. Po ok. 40 minutach pieczenia wyłóż ją na sernik. Po kolejnych 20 minutach ciasto jest gotowe.
Z jedzeniem lepiej poczekać do następnego dnia - sernik będzie smaczniejszy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy