Zobacz inne przepisy
Przepis na: Daktylowe roladki
Składniki( cukier ,cukier ,daktyle ,esencja waniliowa ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,olej ,orzechy włoskie ,sól ,woda ):
- masa:
- 30 dag posiekanych daktyli (bez pestek)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
ciasto: - 1 i 3/4 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia blachy bądź specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:

Daktyle, cukier i wodę gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż do uzyskania gęstawej masy. Jeśli woda wyparowała, a masa jest wciąż nieodpowiednia, dolej nieco wody i gotuj, mieszając, dalej. Następnie masę odstaw z ognia, wymieszaj z orzechami i ostudź. Z podanych składników zagnieć ciasto.
Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj kolejno (na pergaminie, by ciasto łatwo później odchodziło od powierzchni) na prostokąt o wymiarach mniej więcej 27 x 17cm. Prostokąty ciasta posmaruj daktylową masą, po czym zwiń je ciasno w podłużne rolady. Jeśli się otwierają, zepnij wykałaczkami, owiń folią i włóż na kilka godzin (a nawet kilka tygodni) do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Przygotuj blachę. Wyjmij stwardniałe roladki z lodówki, pokrój je na ok. półcentymetrowe plasterki, które następnie ułóż na blasze. Piecz około 10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Natychmiast zdejmuj z blachy.
Daktyle można zastąpić suszonymi śliwkami, morelami czy figami. Zamiast masy z suszonych owoców możemy użyć np. gęstych powideł albo też prostokąty ciasta lekko posypać cynamonem zmieszanym z cukrem czy posiekanymi bakaliami, bądź też wymyślić coś jeszcze innego, by było smacznie i ładnie zarazem.
Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj kolejno (na pergaminie, by ciasto łatwo później odchodziło od powierzchni) na prostokąt o wymiarach mniej więcej 27 x 17cm. Prostokąty ciasta posmaruj daktylową masą, po czym zwiń je ciasno w podłużne rolady. Jeśli się otwierają, zepnij wykałaczkami, owiń folią i włóż na kilka godzin (a nawet kilka tygodni) do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Przygotuj blachę. Wyjmij stwardniałe roladki z lodówki, pokrój je na ok. półcentymetrowe plasterki, które następnie ułóż na blasze. Piecz około 10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Natychmiast zdejmuj z blachy.
Daktyle można zastąpić suszonymi śliwkami, morelami czy figami. Zamiast masy z suszonych owoców możemy użyć np. gęstych powideł albo też prostokąty ciasta lekko posypać cynamonem zmieszanym z cukrem czy posiekanymi bakaliami, bądź też wymyślić coś jeszcze innego, by było smacznie i ładnie zarazem.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Daktylowe roladki
Pycha bardzo smakują mojej córce półtoraroczną