Przepis na: Daktylowe kulki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier puder , daktyle , jajka , masło , orzechy włoskie , ryż ):

  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • szklanka posiekanych daktyli
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 szklanki dmuchanego ryżu
  • cukier puder do posypania

Przepis:

Daktylowe kulki
Masło wraz z cukrem rozpuść w rondelku. Mieszając, dodaj rozbełtane jajka, następnie daktyle. Całość przez ok. 10 minut podgrzewaj, mieszając, aż do uzyskania niemal jednorodnej gęstej masy. Dodaj esencję, orzechy, ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Z masy uformuj po ostygnięciu dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Aby się nie lepiły, obtaczaj je w cukrze pudrze.
Gotowe kulki schłodź (lub wręcz zamroź). Zimne są bardziej chrupiące. Nawet te z zamrażarki nadają się od razu do zjedzenia.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A kto nie je cukru i słodyczy w ogóle?

    Staram się ograniczać cukier, ale nie zawsze mi to wychodzi. Kawy i herbaty nie słodzę, nie kupuję soków, dosładzanych jogurtów, ze słodyczy jemy gorzką czekoladę, batoniki typu Dobra kaloria, albo daktylowe kulki. Jedyne co niestety lubię to cola zero (a jak znajdę to life). Myślę że cukru nie da

  • Daktylowe kulki

    Ciekawy deser, szczególnie perspektywa mrożenia go. Zmrożone kulki przybierają konsystencję lodów? Mam nadzieję, że nikt nie wyłamie sobie na nich zębów. Od razu nachodzi mnie chęć na eksperyment. Myślę, żeby dolać do masy odrobinę Piccolo. Z daktylami powinno dac ciekawy efekt.

  • Re: Daktylowe kulki

    Piccolo - tak, ale tylko o smaku egzotycznym (banan plus ananas). Wiśnia, truskawka i brzoskwinia nie będą pasować.