Zobacz inne przepisy
Przepis na: Daktylowe kulki
Składniki( cukier ,cukier puder ,daktyle ,jajka ,masło ,orzechy włoskie ,ryż ):
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- 2 jajka
- szklanka posiekanych daktyli
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 szklanki dmuchanego ryżu
- cukier puder do posypania
Przepis:
Masło wraz z cukrem rozpuść w rondelku. Mieszając, dodaj rozbełtane jajka, następnie daktyle. Całość przez ok. 10 minut podgrzewaj, mieszając, aż do uzyskania niemal jednorodnej gęstej masy. Dodaj esencję, orzechy, ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Z masy uformuj po ostygnięciu dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Aby się nie lepiły, obtaczaj je w cukrze pudrze.
Gotowe kulki schłodź (lub wręcz zamroź). Zimne są bardziej chrupiące. Nawet te z zamrażarki nadają się od razu do zjedzenia.
Gotowe kulki schłodź (lub wręcz zamroź). Zimne są bardziej chrupiące. Nawet te z zamrażarki nadają się od razu do zjedzenia.