Przepis na: Daktylowe kulki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier puder ,daktyle ,jajka ,masło ,orzechy włoskie ,ryż ):

  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • szklanka posiekanych daktyli
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 szklanki dmuchanego ryżu
  • cukier puder do posypania

Przepis:

Daktylowe kulki
Masło wraz z cukrem rozpuść w rondelku. Mieszając, dodaj rozbełtane jajka, następnie daktyle. Całość przez ok. 10 minut podgrzewaj, mieszając, aż do uzyskania niemal jednorodnej gęstej masy. Dodaj esencję, orzechy, ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Z masy uformuj po ostygnięciu dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Aby się nie lepiły, obtaczaj je w cukrze pudrze.
Gotowe kulki schłodź (lub wręcz zamroź). Zimne są bardziej chrupiące. Nawet te z zamrażarki nadają się od razu do zjedzenia.