Przepis na: Cytrynowy biszkopt

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cukier ,esencja waniliowa ,jajka ,masło ,mąka ,olej ,olej ,proszek do pieczenia ,sok z cytryny ):

  • 6 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju lub stopionego masła
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1.5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Cytrynowy biszkopt
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Żółtka utrzyj do białości ze szklanką cukru, dodaj mieszając olej (masło), sok z cytryny i esencję waniliową. Białka ubij w dużej misce na sztywno, dodając pod koniec pół szklanki cukru. Do piany powoli dodaj mieszając żółtkową masę na przemian z mąką zmieszaną z proszkiem. Wylej ciasto do formy. Piecz ok. 50 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    MALINOWO KOKOSOWE ORZEŹWIENIE maliny 600g 2 jogurty naturalne po 400ml wiórki kokosowe 150g 4 galaretki cytrynowe biszkopty 180g masło 300g cukier puder 3 łyżki 2 galaretki malinowe Blaszkę 24/35 wyłożyć folią aluminiową. Na spód dać biszkopty. Dwie galaretki

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    MALINOWO KOKOSOWE ORZEŹWIENIE maliny 600g 2 jogurty naturalne po 400ml wiórki kokosowe 150g 4 galaretki cytrynowe biszkopty 180g masło 300g cukier puder 3 łyżki 2 galaretki malinowe Blaszkę 24/35 wyłożyć folią aluminiową. Na spód dać biszkopty. Dwie galaretki

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    MALINOWO KOKOSOWE ORZEŹWIENIE maliny 600g 2 jogurty naturalne po 400ml wiórki kokosowe 150g 4 galaretki cytrynowe biszkopty 180g masło 300g cukier puder 3 łyżki 2 galaretki malinowe Blaszkę 24/35 wyłożyć folią aluminiową. Na spód dać biszkopty. Dwie galaretki

  • Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z