Przepis na: Cytrynowy biszkopt

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cukier ,esencja waniliowa ,jajka ,masło ,mąka ,olej ,olej ,proszek do pieczenia ,sok z cytryny ):

  • 6 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju lub stopionego masła
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1.5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Cytrynowy biszkopt
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Żółtka utrzyj do białości ze szklanką cukru, dodaj mieszając olej (masło), sok z cytryny i esencję waniliową. Białka ubij w dużej misce na sztywno, dodając pod koniec pół szklanki cukru. Do piany powoli dodaj mieszając żółtkową masę na przemian z mąką zmieszaną z proszkiem. Wylej ciasto do formy. Piecz ok. 50 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    TORCIK CYTRYNOWY biszkopty - 70-80 sztuk 50 dag masła 50 dag cukru pudru 7 żółtek skórka otarta z dwóch cytryn sok z 2 cytryn mielone orzechy lub migdały 50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z

  • Re: A może wątek kulinarny VIII

    ARBUZIK 150 g podłużnych biszkoptów, 100 g miękkiego masła, 1 torebka zielonej galaretki, 250 ml wody, 50 g cukru, 200 g twarogu, 1 torebka cukru waniliowego, 2 łyżki soku z cytryny, 400 g śmietany (do ubicia), śmietan - fix, kulki arbuza, listki melisy cytrynowej Biszkopty przełożyć do torebki

  • Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

    ARBUZIK 150 g podłużnych biszkoptów, 100 g miękkiego masła, 1 torebka zielonej galaretki, 250 ml wody, 50 g cukru, 200 g twarogu, 1 torebka cukru waniliowego, 2 łyżki soku z cytryny, 400 g śmietany (do ubicia), śmietan - fix, kulki arbuza, listki melisy cytrynowej Biszkopty przełożyć do torebki

  • Re: Krem do tortu - poszukuję przepisu

    Cytrynowy: na bazie bialek, cukru i zelatyny. ZAWSZE wychodzi. I jest pyszny. Tylko że najlepiej zrobić też do niego cytrynowy biszkopt. Jeśli jesteś zainteresowana, to daj znać, pogrzebię w szufladzie i odszukam przepis :)