Przepis na: Cytrynowe ciasteczka

Zgłoś błąd

Składniki( woda , cukier , cukier puder , cukier puder , cytryna , esencja waniliowa , jajka , masło , masło , mąka , mąka , olej , proszek do pieczenia , sok pomarańczowy , sok z cytryny , sok z cytryny ):

  • ciasto na spód: pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • ćwierć szklanki cukru pudru
  • olej do natłuszczenia formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
    wierzch:
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    glazura:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • pomarańczowego lub wody
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżeczka esencji waniliowej

Przepis:

Cytrynowe ciasteczka
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż je do formy i podpiecz na jasno złoty kolor. Przygotuj wierzch: żółtka utrzyj z połową cukru, dodaj sok z cytryny, skórkę, mąkę i proszek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru, połącz je delikatnie z żółtkową masą. Całą tę mieszaninę wyłóż na ciasto i wstaw na ok. 15 minut do piekarnika.
Przygotuj glazurę: wymieszaj na gładką masę składniki glazury. Wierzch ciasta po przestygnięciu posmaruj glazurą.

Cytrynowe ciasteczka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy