Zobacz inne przepisy
Przepis na: Cynamonowe gwiazdki z lukrem
Składniki( biszkopty ,cukier ,cukier puder ,cynamon ,cytryna ,goździki ,jajka ,jajka ,lukier ,migdały ,olej ,suchary ):
- 2 białka
- szklanka cukru
- 30 dag mielonych migdałów
- 3-4 łyżki mielonych biszkoptów (lub sucharków)
- skórka starta z połowy cytryny
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków
- olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
lukier: - białko
- pół szklanki cukru pudru
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Przygotuj blachę. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj pozostałe składniki ciasta. Wymieszaj i zagnieć. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę więcej mielonych biszkoptów. Rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Z ciasta wytnij foremką gwiazdki (oczywiście można też i inne kształty) i ułóż je na blasze.
Przyrządź lukier: ubij na sztywno białko z cukrem pudrem. Posmaruj gwiazdki. Piecz kilkanaście minut. Po ok. 5 minutach przykryj ciasteczka pergaminem do pieczenia. Zdejmij go, gdy wystygną.
Przyrządź lukier: ubij na sztywno białko z cukrem pudrem. Posmaruj gwiazdki. Piecz kilkanaście minut. Po ok. 5 minutach przykryj ciasteczka pergaminem do pieczenia. Zdejmij go, gdy wystygną.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Cynamonowe gwiazdki z lukrem
pomimo, że wsypałam tylko pół szklanki cukru a nie całą szklankę uważam, że te ciastka są za słodkie .. -- FotoForum Zuzanki