Przepis na: Cynamonowe gwiazdki z lukrem

Zgłoś błąd

Składniki( biszkopty , cukier , cukier puder , cynamon , cytryna , goździki , jajka , jajka , lukier , migdały , olej , suchary ):

  • 2 białka
  • szklanka cukru
  • 30 dag mielonych migdałów
  • 3-4 łyżki mielonych biszkoptów (lub sucharków)
  • skórka starta z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
    lukier:
  • białko
  • pół szklanki cukru pudru

Przepis:

Cynamonowe gwiazdki z lukrem
Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Przygotuj blachę. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj pozostałe składniki ciasta. Wymieszaj i zagnieć. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę więcej mielonych biszkoptów. Rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Z ciasta wytnij foremką gwiazdki (oczywiście można też i inne kształty) i ułóż je na blasze.
Przyrządź lukier: ubij na sztywno białko z cukrem pudrem. Posmaruj gwiazdki. Piecz kilkanaście minut. Po ok. 5 minutach przykryj ciasteczka pergaminem do pieczenia. Zdejmij go, gdy wystygną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy