Przepis na: Cykoria w sosie śmietanowym

Zgłoś błąd

Składniki( cykoria , cytryna , gałka muszkatałowa , masło , mąka , pieprz , sól , śmietana ):

  • 0.2 kg cykorii (2-3 sztuki)
  • 8 dag masła
  • łyżka mąki
  • 20 dag śmietany lub śmietanki
  • cytryna
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przepis:

Cykoria w sosie śmietanowym
Cykorię oczyść, umyj, osusz, pokrój na kawałki i wrzuć na masło rozpuszczone w rondelku. Posól, pokrop cytryną i, mieszając od czasu do czasu, duś na małym ogniu, dopóki nie zmięknie. Wlej śmietanę wymieszaną z mąką i duś jeszcze parę minut. Dopraw gałką, solą, pieprzem. Sos przed zdjęciem z ognia można wzbogacić startym żółtym serem. Podawaj z ziemniakami czy pieczywem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy