Przepis na: Cygański kociołek

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , cebula , cukier , cukinia , cząber , koncentrat pomidorowy , liść laurowy , natka pietruszki , olej , papryka , pieprz , sól , woda , wołowina , ziemniaki ):

  • wierć kilograma mięsa wołowego
  • 2 niepełne szklanki ziemniaków
  • obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2-3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • pokrojone na kawałeczki
  • 2 pokrojone cebule
  • 2 pomidory albo łyżka koncentratu pomidorowego
  • mała cukinia
  • pokrojona w kostkę (niekoniecznie)
  • 2-4 szklanki wody lub rosołu
  • liść laurowy
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • cząber (niekoniecznie)
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki (do posypania)

Przepis:

Cygański kociołek
W sporym garnku zeszklij cebulę. Dołóż ziemniaki, paprykę, mięso i, mieszając, przez chwilę podsmażaj. Dodaj pozostałe składniki i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i mięso zmiękną. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pyszne jednogarnkowce...

    cygański kociołek

  • Re: Goście i ich niejadek

    mam w planie zrobić coś w stylu cygańskiego kociołka, czyli wszystko w jednym - potrawa w miarę samosięrobiąca, o to mi chodzi. Mój zje, a ten zobaczymy.

  • Cygański kociołek

    Przepis jest super - wypróbowałam, ale z karczkiem, ponieważ bałam się, że za nim wołowina"dojdzie" toziemniaki sięrozgotują. Tak więc zrobiłam z karczkiem i dodałam zamiast cząbru - estragon i troszkę koncentratu pomidorowego - Rodzia byłą zachwycona - PYSZOTKA i mało roboty:-) Pozdrawiam

  • Cygański kociołek

    lipa

  • Cygański kociołek

    Nieprawda jest jakoby wolowina potrzebowala wiecej czasu, ja ugotowalam dokladnie wedlug przepisu i wyszlo bardzo dobre nie zrobila sie zadna papka. Goraco polecam

  • Cygański kociołek

    to jest dobre ale za malo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(...)

  • Cygański kociołek

    Moim skromnym zdaniem wołowina potrzebuje znacznie dłużej czasu niż pozostałe składniki a przecież nie chodzi o to żeby mieć "papę" w kociołku.

  • Re: Cygański kociołek

    Oczywiście, że tak. Mięso dusi się bardzo długo. Czyli ziemniaki i inne składniki można dodać dopiero po około 2 godzinach duszenia mięsa. Wtedy to da się zjeść. Właśnie duszę.

Zobacz inne przepisy