Zobacz inne przepisy
Przepis na: Cygański kociołek
Składniki( bulion ,cebula ,cukier ,cukinia ,cząber ,koncentrat pomidorowy ,liść laurowy ,natka pietruszki ,olej ,papryka ,pieprz ,sól ,woda ,wołowina ,ziemniaki ):
- wierć kilograma mięsa wołowego
- 2 niepełne szklanki ziemniaków
- obranych i pokrojonych w kostkę
- 2-3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- pokrojone na kawałeczki
- 2 pokrojone cebule
- 2 pomidory albo łyżka koncentratu pomidorowego
- mała cukinia
- pokrojona w kostkę (niekoniecznie)
- 2-4 szklanki wody lub rosołu
- liść laurowy
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- cząber (niekoniecznie)
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki (do posypania)
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Pyszne jednogarnkowce...
cygański kociołek
-
Cygański kociołek
Przepis jest super - wypróbowałam, ale z karczkiem, ponieważ bałam się, że za nim wołowina"dojdzie" toziemniaki sięrozgotują. Tak więc zrobiłam z karczkiem i dodałam zamiast cząbru - estragon i troszkę koncentratu pomidorowego - Rodzia byłą zachwycona - PYSZOTKA i mało roboty:-) Pozdrawiam
-
Cygański kociołek
lipa
-
Cygański kociołek
Nieprawda jest jakoby wolowina potrzebowala wiecej czasu, ja ugotowalam dokladnie wedlug przepisu i wyszlo bardzo dobre nie zrobila sie zadna papka. Goraco polecam
-
Re: Goście i ich niejadek
mam w planie zrobić coś w stylu cygańskiego kociołka, czyli wszystko w jednym - potrawa w miarę samosięrobiąca, o to mi chodzi. Mój zje, a ten zobaczymy.
-
Cygański kociołek
to jest dobre ale za malo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(...)
-
Cygański kociołek
Moim skromnym zdaniem wołowina potrzebuje znacznie dłużej czasu niż pozostałe składniki a przecież nie chodzi o to żeby mieć "papę" w kociołku.
-
Re: Cygański kociołek
Oczywiście, że tak. Mięso dusi się bardzo długo. Czyli ziemniaki i inne składniki można dodać dopiero po około 2 godzinach duszenia mięsa. Wtedy to da się zjeść. Właśnie duszę.