Przepis na: Cukiniowe ciasto
Zgłoś błąd
- 3 szklanki utartej cukinii
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki cukru
- 4 rozbełtane jajka
- półtorej szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki cynamonu
- łyżeczka soli
- szklanka drobno posiekanych orzechów
- olej i bułka tarta do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę. Jajka wymieszaj w misce z cukrem i olejem. Połącz z suchymi składnikami (najprościej mikserem) i dodaj cukinię. Na koniec wrzuć orzechy i raz jeszcze wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy i piecz ponad godzinę, sprawdzając patyczkiem, czy gotowe. Ciasto można udekorować lukrem (pół szklanki cukru pudru wymieszać z pięcioma łyżkami mleka lub sokiem z połówki cytryny).