Zobacz inne przepisy
Przepis na: Cukinie z daleka
Sk³adniki( cebula ,cukinia ,kminek ,kurkuma ,marchewka ,oliwa ,papryka ,wiórki kokosowe ):
- ¶rednia cukinia
- ³y¿eczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia
- pó³ ma³ej czerwonej cebuli
- ¶rednia marchewka
- szczypta sproszkowanej ³agodnej czerwonej papryki
- 1/4 ³y¿eczki
- zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- ³y¿ka wiórków kokosowych
Przepis:
Cebulê drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkê.
Odetnij koñcówki cukinii, przekrój j± wzd³u¿ na pó³, wydr±¿ czê¶æ mi±¿szu.
Na rozgrzan± oliwê wrzuæ cebulê, marchew, mi±¿sz cukinii, przyprawy. Du¶, a¿ zmiêkn±. Wymieszaj z wiórkami.
Nape³nij po³ówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliw± ¿aroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.
Odetnij koñcówki cukinii, przekrój j± wzd³u¿ na pó³, wydr±¿ czê¶æ mi±¿szu.
Na rozgrzan± oliwê wrzuæ cebulê, marchew, mi±¿sz cukinii, przyprawy. Du¶, a¿ zmiêkn±. Wymieszaj z wiórkami.
Nape³nij po³ówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliw± ¿aroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.