Zobacz inne przepisy
Przepis na: Cukinie z daleka
Składniki( cebula ,cukinia ,kminek ,kurkuma ,marchewka ,oliwa ,papryka ,wiórki kokosowe ):
- średnia cukinia
- łyżeczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia
- pół małej czerwonej cebuli
- średnia marchewka
- szczypta sproszkowanej łagodnej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki
- zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- łyżka wiórków kokosowych
Przepis:

Cebulę drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkę.
Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami.
Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.
Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami.
Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.