Przepis na: Cukinia faszerowana serem

Zgłoś błąd

Składniki( cukinia , czosnek , jajka , olej , pieprz , sól , twaróg , zioła prowansalskie , żółty ser ):

  • 4 młode cukinie
  • 10-15 dag delikatnego kremowego twarożku
  • jajko
  • 1 (lub więcej) ząbek czosnku
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki tartego żółtego sera do posypania wierzchu (niekoniecznie)
  • olej do natłuszczenia żaroodpornego naczynia

Przepis:

Cukinia faszerowana serem
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie (lub blachę) wysmaruj olejem. Cukinie wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Wyjmij po trzech, czterech minutach, gdy zaczną mięknąć. Osącz, ostudź, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką część miąższu (przy skórce powinna zostać warstwa grubości około centymetra).
Miąższ wymieszaj z serem, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Napełnij cukinie farszem, posyp po wierzchu żółtym serem i ułóż w żaroodpornym naczyniu (lub na blasze).
Zapiekaj ok. 10 minut, aż cukinie zmiękną, a ser się roztopi. Zamiast suszonych ziół użyć możesz świeżych, np. posiekanego koperku. Do nadzienia możesz też domieszać szpinak - garść oczyszczonych liści wrzuć na chwilę do wrzątku, odciśnij i drobniutko pokrój.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Cukinia faszerowana serem

    nie wiem w jakim celu ktos to tu zamiescił ale robiłam to i sie tego nie da zjesc nigdy nie jadałm czegos równie ochydnego ;/ NIE polecam

  • Roladki z bakłażana i cukinii - jakie przyprawy?

    Byłam przedwczoraj w Chorzowie i w jednych z tamtejszych małych knajpek jadłam doskonałą przystawkę: roladki z bakłażana i cukinii faszerowane serem ricotta, parmezanem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Tyle wiem z menu i nic więcej. Na pewno były to długie plastry bakłażana i cukinii

  • Cukinia

    CUKINIA FASZEROWANIA SEREM 2 cukinie 2 opakowania twarożku 150 g jajko 4 ząbki czosnku starty żółty ser sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinie wrzucam do wrzącej, posolonej wody. Wyjmuję po 4 minutach. Kroję na pół na łódeczki. Wyjmuję miąższ (przy skórce powinna zostać warstwa

  • §:-))))))))))))))))

    . Moj wklad to zapiekana cukinia faszerowana (ser+szynka). I coz ja widze-biale winko z Australii. Leniwe trawienie przy muzyczce. Irlandzkiej. Chyba te za luzne spodnie beda jak znalazl. Jak schudne 4 kilo to Was powiadomie. Lobelia malenka zupelnie. Pokladam nadzieje w slonecznikach. Moze z

Zobacz inne przepisy