Przepis na: Cukinia faszerowana serem
Zgłoś błąd
- 4 młode cukinie
- 10-15 dag delikatnego kremowego twarożku
- jajko
- 1 (lub więcej) ząbek czosnku
- suszone zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- 4 łyżki tartego żółtego sera do posypania wierzchu (niekoniecznie)
- olej do natłuszczenia żaroodpornego naczynia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie (lub blachę) wysmaruj olejem. Cukinie wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Wyjmij po trzech, czterech minutach, gdy zaczną mięknąć. Osącz, ostudź, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką część miąższu (przy skórce powinna zostać warstwa grubości około centymetra).
Miąższ wymieszaj z serem, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Napełnij cukinie farszem, posyp po wierzchu żółtym serem i ułóż w żaroodpornym naczyniu (lub na blasze).
Zapiekaj ok. 10 minut, aż cukinie zmiękną, a ser się roztopi. Zamiast suszonych ziół użyć możesz świeżych, np. posiekanego koperku. Do nadzienia możesz też domieszać szpinak - garść oczyszczonych liści wrzuć na chwilę do wrzątku, odciśnij i drobniutko pokrój.