Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciasto-legumina z owocami
Składniki( cukier ,jagody ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,poziomki ,proszek do pieczenia ,sól ):
- 2 szklanki jagód lub poziomek (albo większych rozdrobnionych owoców świeżych lub z kompotu)
- 6 dag masła
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- olej do natłuszczenia formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:

Twardsze owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie) obierz, podziel na mniejsze części i wrzuć na chwilę do mocno osłodzonego wrzątku (niecała szklanka wody z cukrem). Owoce odcedź, a syrop zachowaj. Owoców miękkich nie gotuj, tylko kup syrop w sklepie lub wykorzystaj sok z gęstego kompotu. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Wsyp mąkę, proszek, sól, wlej mleko i zmiksuj. Ciasto rozsmaruj równo w formie, ułóż na nim owoce, polej syropem. Piecz, aż się zazłoci (ok. godziny).
Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno z cukrem pudrem.
Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno z cukrem pudrem.