Przepis na: Ciasto-legumina z owocami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , jagody , masło , mąka , mleko , olej , poziomki , proszek do pieczenia , sól ):

  • 2 szklanki jagód lub poziomek (albo większych rozdrobnionych owoców świeżych lub z kompotu)
  • 6 dag masła
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • olej do natłuszczenia formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Ciasto-legumina z owocami
Twardsze owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie) obierz, podziel na mniejsze części i wrzuć na chwilę do mocno osłodzonego wrzątku (niecała szklanka wody z cukrem). Owoce odcedź, a syrop zachowaj. Owoców miękkich nie gotuj, tylko kup syrop w sklepie lub wykorzystaj sok z gęstego kompotu. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Wsyp mąkę, proszek, sól, wlej mleko i zmiksuj. Ciasto rozsmaruj równo w formie, ułóż na nim owoce, polej syropem. Piecz, aż się zazłoci (ok. godziny).
Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno z cukrem pudrem.