Przepis na: Ciasto z owocami
Zgłoś błąd
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli esencji zapachowej (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła
- cukier puder do posypania
- 75 dag owoców (bez skórki i pestek)
- olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj formę. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ew. esencję zapachową. Wlej roztopione i lekko przestudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej do formy. Ułóż na wierzchu kawałki owoców. Ciasto piecz mniej więcej 40 min. Przed wyjęciem najlepiej sprawdź patyczkiem, czy już jest gotowe. Po upieczeniu możesz je posypać cukrem pudrem.