Przepis na: Ciasto z jagodami ucierane

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , jagody , jajka , jogurt , masło , mąka , olej , proszek do pieczenia , sok owocowy , sól ):

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka (jogurtu lub soku owocowego)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji zapachowej (niekoniecznie)
  • sól
  • szklanka (lub więcej) jagód
  • olej i bułka tarta do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Ciasto z jagodami ucierane
Nagrzej piekarnik do 175 st.C. Przygotuj formę. Masło utrzyj z cukrem na pulchną masę. Dodawaj stopniowo pozostałe składniki ciasta (z wyjątkiem jagód), wciąż ucierając lub miksując. Białka można ubić oddzielnie, ciasto będzie wtedy pulchniejsze. Ciasto wyłóż do formy i posyp czarnymi jagodami. Piecz ok. 45 min.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy