Przepis na: Ciasto z dynią

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cukier ,dynia ,jajka ,mąka ,olej ,olej ,orzechy ,proszek do pieczenia ,rodzynki ,soda ,sól ):

  • 2 szklanki ugotowanego
  • gęstego purée z dyni
  • 4 jajka
  • 2.5 szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szklanka posiekanych orzechów
  • pół szklanki rodzynków (niekoniecznie)
  • łyżeczka soli
  • olej i tarta bułka do formy (mogą być dwie keksowe) lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Ciasto z dynią
Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj formę. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z 2 szklankami cukru. Dodaj purée z dyni, olej, przyprawę piernikową i wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Białka ubij w dużej misce na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostałe pół szklanki cukru. Do piany dodawaj powoli, cały czas delikatnie mieszając, masę otrzymaną w punkcie 2. na przemian z mąką wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlej do przygotowanej formy (foremek) i włóż do piekarnika. Piecz ok. 1 1 godziny, przy wyjęciu sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Zamiast przyprawy piernikowej możesz użyć skórki otartej ze sparzonej cytryny.

Ciasto z dynią - Zdjęcia

Ciasto z dynią - Wideo