Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciasto z dynią
Składniki( bułka tarta ,cukier ,dynia ,jajka ,mąka ,olej ,olej ,orzechy ,proszek do pieczenia ,rodzynki ,soda ,sól ):
- 2 szklanki ugotowanego
- gęstego purée z dyni
- 4 jajka
- 2.5 szklanki cukru
- szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- szklanka posiekanych orzechów
- pół szklanki rodzynków (niekoniecznie)
- łyżeczka soli
- olej i tarta bułka do formy (mogą być dwie keksowe) lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj formę. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z 2 szklankami cukru. Dodaj purée z dyni, olej, przyprawę piernikową i wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Białka ubij w dużej misce na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostałe pół szklanki cukru. Do piany dodawaj powoli, cały czas delikatnie mieszając, masę otrzymaną w punkcie 2. na przemian z mąką wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlej do przygotowanej formy (foremek) i włóż do piekarnika. Piecz ok. 1 1 godziny, przy wyjęciu sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Zamiast przyprawy piernikowej możesz użyć skórki otartej ze sparzonej cytryny.
Ciasto wlej do przygotowanej formy (foremek) i włóż do piekarnika. Piecz ok. 1 1 godziny, przy wyjęciu sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Zamiast przyprawy piernikowej możesz użyć skórki otartej ze sparzonej cytryny.