Przepis na: Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cytryna ,jajka ,masło ,mąka ,pomarańcze ,proszek do pieczenia ):

  • 4 jajka
  • ćwierć kilograma cukru
  • ćwierć kilograma stopionego masła
  • ćwierć kilograma mąki
  • duża pomarańcza lub 2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis:

Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe
Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą lub wyłóż specjalnym pergaminem. Sparz pomarańczę (cytryny), zetrzyj skórkę, sok wyciśnij do kubeczka. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj masło, sok i skórkę otartą z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Ubij na sztywno pianę z białek, wymieszaj z ciastem, wlej do formy. Piecz ok. 45 min. Przed wyjęciem z piecyka sprawdź patyczkiem, czy gotowe. Ciasto możesz po upieczeniu posmarować lukrem, otrzymanym przez wymieszanie niewielkiej ilości soku z cytryny z cukrem pudrem (masa powinna być gęsta).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

    Pierwszy komentarz...czyzby nikt nie piekł tego pysznego ciasta?!.. losowo wybralam przepis na ciasto pomaranczowe i trafilam wlasnie na ten ... Wlasnie sie upieklo i wcinam pierwszy kawaleczek i musze napisac ze jest PRZEPYSZNE!!!!! ( dodalam 2 srednie pomarancze zamiast jednej) Pozdrawiam:)

  • Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

    zrobiłam już oba rodzaje i jako polewe wyprubowałam krem krówka (taki w słoiczku za około 10zł). ja robie 1/2przepisu w małej tortownicy, a gdy ciasto jak jest jeszcze ciepławe "nakuwam" wykałaczką i polewam cienko krówką (polewa przesiąknie do srodka) goście byli zachwyceni ps. uwaga bardzo

  • Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

    ciacho jest suuper!Proste w wykonaniu i smaczne:)

  • Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

    Robiłam cytrynowe i wyszło pyszne. Polewa konieczna! :) Najlepsze godzine po upieczeniu Życzę smacznego i pozdrawiam Ania

  • Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

    zrobiłam cytrynowe-pyszności

  • Re: Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

    zrobiłam ciasto według bardzo podobnego przepisu. Wyszło gorzkie jak diabli, i podejrzewam, że to wina skórki od cytryny:( Czy jest na to jakaś rada?Aha, dodam ,że próbowałam bez polewy i jeszcze troszkę ciepłe. Czy polewa równoważy smak..?

  • Ciasto pomarańczowe lub cytrynowe

    bardzo fajne ciacho moja curcia je napewno polubi:)

Zobacz inne przepisy