Przepis na: Ciasto piaskowe z truskawkami
Zgłoś błąd
- ok. 70 dag truskawek
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła
- olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pozostaw do osączenia. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Jajka utrzyj (zmiksuj) z cukrem do białości, po czym dodawaj stopniowo, cały czas ucierając (miksując), oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Można też dodać łyżeczkę aromatu zapachowego. Na koniec wlej stopione i lekko przestudzone masło, wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż do formy. Ciasto posyp truskawkami, lekko je w nim zatapiając. Piecz ok. 45 minut. Ciasto po wyjęciu możesz posypać cukrem pudrem.
Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców.