Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciasto na ptysie
Składniki( jajka ,masło ,mąka ,olej ,sól ,woda ):
- 3 dag masła
- pół szklanki wody (125 ml)
- pół szklanki i 1-2 łyżki mąki (ok. 7-8 dag)
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia blachy lub papier do pieczenia
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Ciasto na ptysie
Pomozcie,blagam!Jak robicie to ciasto na ptysie?Nie wiem co ja robie nie tak,juz ktorys z rzadu raz nie wychodzi mi to ciasto,daje 10 deko masla,1 szklanke wody,3 jajka 1.5 szklanki maki.Ten przepis znalazlam w kterejs wyszukiwarce,zagotowalam wode z maslem dodalam make,jak masa byla jednolita i
-
Ciasto na ptysie
czym nadziewasz ptysie,może masz jakieś fajne pomysły
-
Re: Ciasto na ptysie
Ś.p. moja mama, świetna kucharka, do ptysi zamiast proszku do pieczenia dodawała amoniak. Zawsze wychodziły puchate i z dziurką w środku. U nas te ciastka nazywały się wietrzniki.
-
Re: Ciasto na ptysie
malaszaramysz napisała: > Proszek do pieczenia dałaś? Ja to robię z kostki masła, 2szklanek wody i 2 > szklanek mąki, dodaję 5 jajek i łyżeczki proszku. Nie daje sie proszku do pieczenia do ptysi. W URLu ktory podalam (tlumaczenie na angielki oryginalu francuskiego) jest: 1/4 l
-
Re: Ciasto na ptysie
Przypuszczam, ze miksowanie moze miec cos wspolnego. Moja sp. tesciowa tlumaczyla mi, ze to sie robi recznie. W przepisie z obrazkami tez jest recznie. www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/en/recettes
-
Re: Ciasto na ptysie
Prosze podajcie mo jakies swoje sprawdzone przepisy,czy nikt nie robi ptysiow?
-
Re: Ciasto na ptysie
Oto co wyczytałam na temat ptysi, w książeczce pt. "Pieczemy w domu" autorstwa Zofii Zawistowskiej: "Znane są różne proporcje składników ciast ptysiowych. Długoletnie doświadczenie uczy, że za najlepszą należy uznać proporcje opracowane przez znakomitą specjalistkę i doświadczonego pedagoga,
-
Re: Ciasto na ptysie
Proszek do pieczenia dałaś? Ja to robię z kostki masła, 2szklanek wody i 2 szklanek mąki, dodaję 5 jajek i łyżeczki proszku.