Przepis na: Ciasto na ptysie

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , masło , mąka , olej , sól , woda ):

  • 3 dag masła
  • pół szklanki wody (125 ml)
  • pół szklanki i 1-2 łyżki mąki (ok. 7-8 dag)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub papier do pieczenia

Przepis:

Ciasto na ptysie
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj blachę. Masło zagotuj z wodą w rondlu. Do wrzącego płynu wsyp mąkę. Trzymaj rondel z ciastem na małym ogniu i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, lśniącą, gładką masę, która będzie odstawać od ścianek garnka. Odstaw rondel z ognia. Po lekkim przestudzeniu ciasta wbij do niego jedno jajko. Ubijaj masę drewnianą łyżką (lub mikserem), aż stanie się jednolita. Teraz dodaj drugie jajko i znów ubijaj. W ten sposób wtłaczasz do ciasta powietrze, dzięki czemu ptysie potem tak efektownie rosną. Masę wykładaj na blachę łyżeczką (lub szprycą) w sporych odstępach. Z podanej proporcji otrzymasz ok. 20 ptysiów. Umieść blachę w gorącym piekarniku. Po ok. 10 minutach pieczenia ptysie wyrosną i lekko się zarumienią. Do tego czasu nie wolno otwierać piekarnika, bo klapną! Zmniejsz temperaturę i jeszcze przez blisko 15 minut dosuszaj ptysie, otwierając od czasu do czasu piekarnik, żeby wypuścić parę.

Ciasto na ptysie - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Ciasto na ptysie

    Pomozcie,blagam!Jak robicie to ciasto na ptysie?Nie wiem co ja robie nie tak,juz ktorys z rzadu raz nie wychodzi mi to ciasto,daje 10 deko masla,1 szklanke wody,3 jajka 1.5 szklanki maki.Ten przepis znalazlam w kterejs wyszukiwarce,zagotowalam wode z maslem dodalam make,jak masa byla jednolita i

  • Ciasto na ptysie

    czym nadziewasz ptysie,może masz jakieś fajne pomysły

  • Re: Ciasto na ptysie

    Oto co wyczytałam na temat ptysi, w książeczce pt. "Pieczemy w domu" autorstwa Zofii Zawistowskiej: "Znane są różne proporcje składników ciast ptysiowych. Długoletnie doświadczenie uczy, że za najlepszą należy uznać proporcje opracowane przez znakomitą specjalistkę i doświadczonego pedagoga,

  • Re: Ciasto na ptysie

    Proszek do pieczenia dałaś? Ja to robię z kostki masła, 2szklanek wody i 2 szklanek mąki, dodaję 5 jajek i łyżeczki proszku.

  • Re: Ciasto na ptysie

    Mam przepis od sąsiadki, bardzo dobre zawsze wychodzą i tam jest proszek.Rosną takie "puchate".Nie wnikałam w szczegóły, zawsze było ok.Następnym razem zrobię bez i zobaczę:-))))

  • Re: Ciasto na ptysie

    Ś.p. moja mama, świetna kucharka, do ptysi zamiast proszku do pieczenia dodawała amoniak. Zawsze wychodziły puchate i z dziurką w środku. U nas te ciastka nazywały się wietrzniki.

  • Re: Ciasto na ptysie

    malaszaramysz napisała: > Proszek do pieczenia dałaś? Ja to robię z kostki masła, 2szklanek wody i 2 > szklanek mąki, dodaję 5 jajek i łyżeczki proszku. Nie daje sie proszku do pieczenia do ptysi. W URLu ktory podalam (tlumaczenie na angielki oryginalu francuskiego) jest: 1/4 l

  • Re: Ciasto na ptysie

    Przypuszczam, ze miksowanie moze miec cos wspolnego. Moja sp. tesciowa tlumaczyla mi, ze to sie robi recznie. W przepisie z obrazkami tez jest recznie. www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/en/recettes

Zobacz inne przepisy