Przepis na: Ciasto marchwiowe
Zgłoś błąd
- Ciasto: 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki utartej marchwi (ok. 30 dag)
- szklanka utartych jabłek (albo jeszcze jedna szklanka marchwi)
- szklanka posiekanych orzechów włoskich (niekoniecznie)
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia.
Glazura: 10 dag kremowego twarożku
- pół kostki miękkiego masła (ok. 10 dag)
- pół szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki esencji waniliowej
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp tartą bułką (lub wyłóż papierem do pieczenia). Wymieszaj dokładnie jajka, cukier i olej (najlepiej mikserem). Dosyp mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaj marchewkę, jabłka i orzechy. Wymieszaj raz jeszcze. Zamiast jabłek możesz użyć bananów albo drobno posiekanego ananasa z puszki, a zamiast szklanki orzechów - pół szklanki rodzynek. Wyłóż ciasto do formy. Piecz ok. 45 minut. Utrzyj wszystkie składniki glazury i polukruj ciasto.