Przepis na: Ciasto jogurtowe

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , jabłka , jajka , jogurt , masło , mąka , olej , proszek do pieczenia , śliwki ):

  • 70 dag jabłek lub śliwek węgierek (można jedne i drugie)
    ciasto: 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 30 dag jogurtu (naturalnego lub owocowego)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Ciasto jogurtowe
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Pozbawione skórek i gniazd nasiennych jabłka podziel na ósemki, wydrylowane śliwki na połówki. Żółtka utrzyj do białości (najlepiej mikserem) z połową cukru. Dodaj do żółtek, wciąż ucierając (lub miksując), masło, a gdy uzyskasz jednolitą masę, połącz ją z jogurtem. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Do żółtkowej masy dodawaj na przemian, cały czas delikatnie mieszając, pianę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę wyłóż do formy. Na wierzchu ułóż gęsto kawałki owoców. Piecz ok. 45 minut.
Na wierzch ciasta można też położyć inne owoce, np. kawałki gruszek, brzoskwini czy ananasa.

Ciasto jogurtowe - Zdjęcia

Ciasto jogurtowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy